Se Forbrukerinspektørene på NRK TV
Vi spiser nesten tolv kilo norsk ost i året. Men ser vi en ost med grønne og svarte flekker innerst i kjøleskapet, vil nok de fleste av oss kaste den rett i søpla.
Men må man kaste hele osten?
– Hvis man kan få skåret bort en drøy centimeter på alle sider av gulosten, kan man spise det som er igjen, forklarer Ida Skaar til Faktisk.no og NRK.
Foto: Lotte Olsen Jessa / NRK– Noen muggsoppgifter er ikke bra å få i seg, men de farlige vokser dårlig i harde oster. Derfor kan man fjerne muggen, skjære bort en drøy centimeter til og så spise resten, sier Ida Skaar, Seniorforsker ved Veterinærinstituttet.
Ville du kastet denne osten? Skjærer du bort mugget er den bare å spise. Men bruk kniv – ikke ostehøvel – så du ikke drar mugg med deg fra skive til skive.
Foto: Lotte Olsen Jessa / NRKDet har NRK og Faktisk-redaksjonen også kommet frem til.
Hvis du tar vekk 1,4 centimeter innenfor der det er mugg, så får du med deg alt. Men husk at dette gjelder vanlig hard gulost. Kremost eller andre myke oster som er mugne, må du kaste.
Hele faktasjekken kan du lese nedenfor.