Dette bør du gjøre hvis gulosten er muggen

NRK og Faktisk.no har sjekket om det holder å skjære bort muggen, eller om du må kaste hele osten.

Se Forbrukerinspektørene på NRK TV

Vi spiser nesten tolv kilo norsk ost i året. Men ser vi en ost med grønne og svarte flekker innerst i kjøleskapet, vil nok de fleste av oss kaste den rett i søpla.

Men må man kaste hele osten?

Seniorforsker Ida Skaar ved Veterinærinstituttet

– Hvis man kan få skåret bort en drøy centimeter på alle sider av gulosten, kan man spise det som er igjen, forklarer Ida Skaar til Faktisk.no og NRK.

Foto: Lotte Olsen Jessa / NRK

– Noen muggsoppgifter er ikke bra å få i seg, men de farlige vokser dårlig i harde oster. Derfor kan man fjerne muggen, skjære bort en drøy centimeter til og så spise resten, sier Ida Skaar, Seniorforsker ved Veterinærinstituttet.

Muggen ost

Ville du kastet denne osten? Skjærer du bort mugget er den bare å spise. Men bruk kniv – ikke ostehøvel – så du ikke drar mugg med deg fra skive til skive.

Foto: Lotte Olsen Jessa / NRK

Det har NRK og Faktisk-redaksjonen også kommet frem til.

Hvis du tar vekk 1,4 centimeter innenfor der det er mugg, så får du med deg alt. Men husk at dette gjelder vanlig hard gulost. Kremost eller andre myke oster som er mugne, må du kaste.

Hele faktasjekken kan du lese nedenfor.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.