En god skilsmisse?

Skilsmissen behøver ikke bli traumatisk for barna.

Skilsmisse
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

En skilsmisse er vanskelig - både med og uten barn på lasset.

Men psykolog Kirsti Haaland mener at skilsmissen ikke behøver å bli traumatisk for barna, hvis du følger disse rådene for et barnevennlig samlivsbrudd.

LES OGSÅ: Slik oppdager du utroskap

Ikke snakk stygt om den andre

Krangel

Barn liker ikke å måtte ta side i en krangel mellom foreldrene.

Foto: NRK

Barn blir lei seg når en av foreldrene baksnakker den andre - både direkte eller indirekte. Unngå dette, og styr unna spørsmål som "Er det din far som sier dette?" eller "Har din mor satt griller i hodet på deg nå?".

Vær forsiktig med skjulte meldinger

Foreldre i konflikt ønsker å ha barna på sin side, men barna liker ikke å ta parti. Barn oppfatter skjulte meldinger som stønn og mimikk.

Ikke la barna føle de mister noen

Barna vil automatisk prøve å hjelpe de voksne dersom en konflikt oppstår, og de forholder seg ikke passive til situasjonen.

Siden barna er avhengig av de voksne, er de redde for å miste. Når noe truer deres tilknytning, blir de urolig, og enten umulige eller overhjelpsomme.  En skilsmisse trenger ikke bli vanskelig for et barn dersom de får beholde de relasjonene og den tilknytningen de har.

Ta barna på alvor

Ungenes egne meninger må bli anerkjent og tatt alvorlig. Mange barn føler at de ikke kan si noe uten at det blir tolket som et skjult budskap fra den andre forelderen.

Vent med ny kjæreste

Ha respekt for at barn trenger tid, og ikke overkjør dem med dine egne ønsker.

I en skilsmisse blir mange foreldre selvopptatt og havner i en ny "pubertet." De skal starte på nytt og setter egne behov først.

Det fører til at mange barn føler seg sviktet. Tenk også på at barn og ungdommer ikke liker å se foreldrene kysse.

Jobb med den dårlige samvittigheten

Dersom du utstråler masse dårlig samvittighet, pålegges barn for mye ansvar, og de voksengjøres i en situasjon der de skal ha lov til fortsatt å være barn.

Husk at barn reagerer sterkt på deprimerte voksne, og de kan føle at de mister foreldrene.

Fortsett å være voksen

Barn er avhengig av voksne helt til de blir voksne selv. Ungdommene må slippe å gå inn i en rolle der de skal ta ansvar for en av foreldrene.

De må også slippe å være meglere for foreldrene sine.

Ikke mist kontakten

Det er ofte at far trekker seg litt unna tenåringsdøtrene sine. Det kan være lurt å finne nye arenaer der dere kan treffes.

Gjør ting sammen - for eksempel dra på håndballkamp eller på øvelseskjøring i bilen.

LES OGSÅ: - Utroskap er veldig vanlig

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)