Hopp til innhold

E.coli kan bli enda farligere

E.coli-bakterier som gir urinveisinfeksjon kan bli like farlige som «bønnespire-bakterien», advarer forsker.

Bønnespirer testes foe E.coli ved tysk laboratorium

Bønnespirer har blitt utpekt som sannsynlig smittekilde for de alvorlige E.coliutbruddene i Europa.

Foto: MARIJAN MURAT / Afp

Hva skjer når en i utgangspunktet harmløs bakterie plukker opp egenskaper fra kolerabakterien, eller blir infisert med virus som lærer bakterien å produsere giftstoffer?

Da får du bakterier av den typen som nylig tok livet av 46 mennesker i Europa, og som igjen har forårsaket utbrudd i Frankrike.

– Det er typisk for E.coli-bakterier at de lett plukker opp arvestoff og gener fra andre organismer, forklarer professor Alison Weiss til NRK Ekko.

Hun mener det er grunn til å tro at flere E.coli-bakterier vil få lignende egenskaper, for eksempel de som ofte gir urinveisinfeksjon. Det mener hun i så fall vil gå riktig ille.

Finnes naturlig i tarmen

E.coli er i utgangspunktet snille bakterier som vi har mange av i tarmene våre. Bare noen av dem kan gjøre oss syke.

De bakteriene som nå kan gjøre oss svært syke, kunne tidligere bare gi diaré. Men så har de på et tidspunkt blitt infisert av et virus - og fått evnen til å produsere samme giftstoff som dette viruset.

– Vi tror det er en sammenheng mellom overforbruk av antibiotika og at virus beveger seg og inntar nye E.coli-bakterier, sier Weiss.

Hun mener det vil være umulig å stoppe evolusjonen til bakteriene, og at man i stedet må tenke på forebyggende muligheter.

Hjelper ikke med antibiotika

For E.coli-bakteriene er virusinfeksjonen en fordel som beskytter dem mot fiender.

– De blir ikke drept av sine egne giftstoffer, men tar livet av konkurrerende bakterier. Dessuten dreper de organismer som ellers ville spist dem, forklarer hun.

Men viruset gjør behandlingen vanskelig for oss. Dersom man forsøker å gi antibiotika mot disse farlige E.coli-bakteriene, vil viruset drepe bakterien, formere seg og lage enda mer giftstoffer. Altså vil behandlingen bare gjøre vondt verre.

Vaksine kan bli løsningen

Hanne Nøkleby
Foto: Folkehelseinstituttet, Lene Solbakken

Weiss mener det er på tide å tenke på en vaksine. Og Folkehelseinstituttet utelukker ikke at det kan komme på tale i fremtiden.

– Vi vet ikke om det er mulig å lage en slik vaksine før noen har prøvd. Erfaringsmessig vet vi at noen vaksiner viser seg vanskelige å lage, mens andre er enklere, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby til NRK.

– Uansett ville det ikke være aktuelt å vaksinere befolkningen slik situasjonen er nå. Alvorlige E.coli-infeksjoner rammer svært få. Men dersom vi får en situasjon hvor langt flere blir syke, må vi vurdere nye tiltak. Først da vil en eventuell vaksine komme på tale, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)