Du kan få allergi av å male

Vannbasert innendørsmaling kan gi allergi. Men det står det ofte ingenting om på emballasjen.

Maling av vegg

Selv om ikke mange rammes, er økningen i antall danske pasienter med MI-allergi plutselig og bekymringsverdig nok til at man bør være føre var, mener det norske Astma- og Allergiforbundet.

Foto: ColourBox

Hvis du får ubehag etter å ha malt veggene i boligen din, kan det allergifremkallende konserveringsmiddelet MI (metylisotiazolinon) være årsaken.

Vannbasert maling med MI kan gi problemer både når du får malingen på huden og når du puster inn eller oppholder deg i avgassene.

– Maling, rengjøringsmidler og andre kjemiske byggprodukter inneholder en rekke betenkelige kjemikalier. Men det er ingen krav om at stoffene skal deklareres på emballasjen, sier seniorrådgiver Kent Hart i Norges Astma- og Allergiforbund til NRK.no.

Tredoblet på fem år

I Danmark er antallet pasienter med MI-allergi tredoblet på fem år, ifølge en undersøkelse ved Gentofte Hospital. Mange av tilfellene skyldes kosmetikk og rengjøringsmidler som inneholder MI. Men ekspertene mener at også maling spiller en stor rolle, skriver Politiken.

En undersøkelse på det danske markedet i fjor viste at samtlige 17 veggmalinger som ble gransket inneholdt metylisotiazolinon. Flere av dem er svanemerket.

– Dette er veldig problematisk, sier Michael Dyrgaard Lundov ved det danske Videncenter for Allergi til Politiken.

Reagerer på ørsmå mengder

Selv om produsentene ikke er pålagt å informere på emballasjen, skal de farligste stoffene deklareres på produktets sikkerhetsdatablad.

– Men det er et dokument som forbrukere flest ikke forholder seg til. Slike følgeskriv leses først og fremst av bransjefolk og spesielt interesserte, sier Kent Hart til NRK.no.

Heller ikke på sikkerhetsdatabladet, som du skal få utlevert hvis du ber om det, må MI deklareres hvis innholdet er lavere enn 0,1 prosent av volumet i malingsboksen. Men forskning har vist at så lite som 0,0005 prosent kan gi hudreaksjoner hos noen av dem som blir allergiske mot MI.

Hart forteller at folk som reagerer allergisk på dette stoffet ofte må holde seg unna boligen i flere uker etter en oppussing.

– MI-allergiske personer har reagert med hudreaksjoner på avgassene. Det har overrasket forskerne, forteller han.

Helsevennlig maling

Astma- og Allergiforbundet (NAAF) har ikke undersøkt hvor vanlig det er med MI i vannbasert innendørsmaling på det norske markedet. Men de regner med at mange produkter har dette stoffet, ettersom all vannbasert maling inneholder konserveringsmidler.

– Derfor har vi utfordret bransjen til å lage helsevennlig maling etter våre egne strenge kriterier. Fem produkter tilfredsstiller kravene, og er dermed de eneste merkene som anbefales av Astma- og Allergiforbundet.

– Kravet vårt er blant annet at malingen ikke inneholder mer allergifremkallende konserveringsmiddel enn det strenge nivået som gjelder for kosmetikk, forteller Hart.

– Vil ikke skremme folk

– For oss som jobber med helsevennlige produkter er det viktig å ikke skremme forbrukere mer enn nødvendig, samtidig som vi opplyser om reell fare der den måtte finnes. Maling er ikke nødvendigvis farligere nå enn før, men vi vet definitivt mer om farene nå. Derfor jobbes det aktivt med helsevennlig maling, og vi imøtekommer all ny forskning og kunnskap, sier Kent Hart.

Hart understreker at det bare er rapportert om et begrenset antall allergitilfeller i Danmark.

– Men økningen i antallet er plutselig og bekymringsverdig nok til at man bør være føre var, mener han.

MI er et problem både for forbrukere og for profesjonelle malere og andre som jobber daglig med stoffet. Fagfolk er mest utsatt, men de er til gjengjeld flinkere til å beskytte seg. Noen er også arvelig disponert for å utvikle MI-allergi.

– Hva er ditt råd til folk som bekymrer seg for dette?

– Hold gjerne barn og gravide unna rommet som pusses opp. Dette gjelder spesielt dersom man bruker maling som ikke har NAAF-merket. Bruk hansker når du maler, husk å lufte godt ut, og ikke opphold deg lenge i rommet hvis du er usikker.

– Det er også lurt å være bevisst sin egen bruk av rengjøringskjemikalier og kosmetikk. På kosmetikken er det i det minste opplyst om stoffet på forpakningen, sier Kent Hart.

Tørr vinterhud

Han forteller at noen bør vente i flere uker før de tar rommet i bruk, spesielt hvis ventilasjonen er dårlig. Underlaget du maler på kan også ha betydning for hvor lang tid det tar før malingen ikke lenger gir fra seg avgasser.

Det tar litt tid å utvikle en kontaktallergi. Første steg på veien er sensibilisering mot stoffet. Neste gang kan man bli allergisk hvis dosen man utsettes for er høy nok. Maling på tørr og sprukken vinterhud er et klassisk eksempel.

Og er man først blitt allergisk, vil man være det for resten av livet. Symptomet på kjemisk kontaktallergi er gjerne utslett på huden etter å ha vært i kontakt med stoffer man ikke tåler.

– Allergi kan gjøre oppussingen mer komplisert. Noen må kanskje få andre til å gjøre jobben for seg når det skal males, sier Hart.

Han mener at den beste forebyggingen er å bruke produkter som er så sikre som mulig.

– Derfor etterlyser vi bedre merking av maling og andre byggprodukter slik at folk kan ta mer informerte valg, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)