NRK Meny
Normal

Varsler streik - bankkortene blir ubrukelige

Dersom det blir bankstreik fra 7. juni innebærer det en umiddelbar stans av de fleste banktjenester.

Minibanl

Minibankene kan bli tomme for penger dersom det blir streik.

Foto: Colourbox

De frivillige forhandlingene i årets mellomoppgjør kom ikke til enighet, og 28. april brøt Finansforbundet forhandlingene.

Et nytt møte venter 6. juni, men dersom partene da ikke kommer til enighet innen klokken 24.00, blir det streik i de fleste bankene fra klokken 08.00 den 7. juni skriver Finansnæringens Fellesorganisasjon(FNO) i en pressemelding.

Full stans

Leif osland

Leif Osland, kommunikasjonsdirektør i FNO.

Foto: FNO

- En bankstreik medfører at samtlige bankkort og kredittkort ikke vil fungere i Norge, verken i minibanken, på bankterminaler eller på internettsteder med norsk nettadresse, forteller Leif Osland, kommunikasjonsdirektør i FNO til NRK.no.

Det vil heller ikke være mulig å utføre betalinger i nettbanken.

- Har du regninger du vet om som skal betales de neste dagene etter 7. juni, anbefaler vi å legge inn de betalingene før bankens betalingsfrist den 6. juni. Da vil regningene bli betalt, beroliger han.

Skal du til utlandet, vil kortene dine fungere som normalt der.

Handel fra nettsteder med utenlandsk nettadresse vil også fungere som normalt.

Les også: Fyllar minibankar i tilfelle streik

Sikre deg kontanter

Under vekterstreiken i fjor, ble flere minibanker tømt for penger.

Blir det bankstreik i år, er det altså bare kontanter som gjelder.

Svært mange nordmenn bruker konsekvent kortet når de skal betale, derfor vil det for mange lønne seg å ta ut kontanter før det eventuelt blir streik.

- Vi oppfordrer ikke folk til å hamstre penger nå, men noen kontanter bør du ha i tilfelle det skulle bli streik, råder Osland.

Han regner med at dersom minibankene skulle bli tomme de nærmeste dagene, vil de bli fylt på frem til den 6. juni.

- Fra den 7. juni er det umulig å forespeile hvor lenge en eventuell streik vil vare, derfor vet vi heller ikke hvor lang tid det vil ta før en tom minibank kan fylles opp, sier han.

Dersom det blir streik er det de største bankene som er med i Finansnæringens arbeidsgiverforening som vil streike.

De bankene som ikke vil streike er:

  • Pareto Bank
  • SEB
  • Verdibanken
  • Cultura Sparebank
  • Citibank, den norske filialen

- Minibankene og nettbanken til disse bankene vil fungere normalt, men bankkort utstedt fra bankene vil ikke fungere som betalingsmiddel i butikkene, avslutter Osland.

Les også: Nettbanktrøbbel hos DnB NOR

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.