Minibankene tømmes

Bankene oppfordrer folk til å bruke kort mest mulig. I går kveld gikk flere minibanker tomme, og de blir ikke etterfylt når vekterne er i streik.

Minibank

BRUK KORT NÅR DU HANDLER: Det kan hende at minibanken er tom for kontanter.

Foto: FRANCOIS DESTOC / PHOTOPQR/LE TELEGRAMME

Nokas Verdi, som står for fylling av 70 prosent av landets minibanker, stoppet tirsdag utkjøringen av penger etter at vektere i selskapet ble tatt ut i streik.

Tomt for sedler

Dette vil berøre banker og næringskunder over hele landet. Daglig kjører selskapet ut mellom 500 millioner og 1 milliard kroner, opplyser konsernsjef Peter Wesenberg i Nokas Verdi. Minibankene fylles et par ganger ukentlig, men mye tyder på at folk har tatt ut mer enn vanlig de siste dagene.

– Vi har fått melding om at enkelte automater er gått tomme, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea.

Både Nordea og de øvrige bankene ber folk bruke kort ved innkjøp under streiken.

– Det er mulig å bruke kort de aller fleste steder, og folk gjør det mer og mer. Det er all grunn til å fortsette med det, og ikke gjøre seg avhengig av kontanter, sier Sevang.

Museumsstreik

Nærmere 2.500 vektere er nå i streik etter at vekterstreiken ble trappet opp tirsdag. Det rammer foruten transport av penger også sikkerhetskontrollene på flyplassene, innkreving ved enkelte bomanlegg, vakthold i forretninger og andre steder der det brukes vektere.

Blant institusjonene som trenger vakthold er Nasjonalgalleriet og Arkitekturmuseet i Oslo. De måtte stenge dørene tirsdag.

På Gardermoen ble streiken trappet opp tirsdag morgen slik at 110 av vekterne nå er i streik. På Stavanger lufthavn Sola ble 33 vektere tatt ut.

Etter opptrappingen er nå det aller meste av rutetrafikken innstilt ved flyplassene i Kristiansand, Ørsta/Volda, Kristiansund, Harstad/Narvik og Lakselv. Fra før er flyplassene i Haugesund, Førde, Molde, Stokmarknes og Hammerfest rammet av streiken.