NRK Meny
Normal

Dobbelt så dyr i samme butikk

Den ene pakningen er dobbelt så dyr for kiloen – i samme butikk. Sjekk kiloprisen før du betaler.

julesylte

Ser du forskjell på disse produktene? Kiloprisen er dobbelt så høy for den runde julesylta.

Foto: Christina Heesch

Den samme julesylta kjøpt på Rema 1000 ble nesten dobbel så dyr. Forskjellen er 95 gram og formen på sylta.

Priskrigen mellom matvarekjedene presser prisene ned. Derfor varierer prisen fra samme leverandør på identiske produkter.

Følg med på kiloprisen

NRK.no har undersøkt salgsvinneren julesylte fra Norfjord Kjøtt AS som selges hos Rema 1000. Julesylta finnes i to varianter. En firkantet og en rund. Vekten er nesten lik, men prisforskjellen er stor.

Kvittering fra Rema 1000

Kvitteringen viser forskjellen på kiloprisen. Fra 59,80 kroner til 119 kroner på lik vare.

Julesylta på 755 gram har en kilopris på 59,80 kroner. Julesylta på 850 gram koster derimot 119 kroner kiloen. Det eneste som skiller er formen. Den ene er firkantet, den andre rund.

Priskrig mellom matvarekjedene

- Matvarekjedene presser hverandre, noe som fører til priskrig på de billigste syltene, sier Tor Erik Aag, innkjøpsdirektør ved Rema 1000.

Han forklarer de forskjellige prisvariantene med priskrigen mellom matvarekjedene.

En liten forskjell er det også mellom de to produktene, som kan forklare forskjellen på kiloprisen.

- Den viktigste forskjellen mellom rund sylte og sylte i bit, er at rund sylte er et håndverksprodukt med mye manuelt arbeid.

Tor Erik Aag

Tor Erik Aag, innkjøpsdirektør ved Rema 1000, sier priskrigen gir forskjellig pris.

- Produksjon av sylte i bit er i større grad industrialisert, sier Tor Erik Aag.

Kunden velger

Når det denne julen har brutt ut en liten priskrig på sylte, øker også det prisforskjellen mellom rund sylte og sylte i bit, forklarer han.

Julens sylte kommer i mange varianter både når det gjelder utseende og pris.

- Vi har fire forskjellige varianter av julesylta fra NordFjord Kjøtt i år. Du kan velge mellom den ferdige oppskåret i skiver på 100 gram, en halv rund julesylte, et firkantet stykke julesylte og en hel rund julesylte.

- Det er også denne typen og den ferdig oppskårne sylten vi selger mest av gjennom hele året. Så er det gjerne når folk skal pynte til fest at de serverer den runde sylten, som ser mer forseggjort ut. Denne er også dyrere.

Fordel til kunden

- For forbrukeren er dette bra, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver ved Forbrukerrådet.

Det gjelder dermed for kunden gjelder det å være oppmerksom på forskjellene når man handler. Dette er slett ikke uvanlig.

- Vi har fri prissetting som kommer forbrukerene til gode. Omtrent like produkter kan ha forskjellig pris i samme butikk, og prisene varierer fra butikk til butikk, sier han.


TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.