Dette bør du gjøre når barnet blir mobbet

– Barnet er avhengig av at foreldrene tar situasjonen alvorlig, sier professor.

Mobbing

MOBBING: Barnet er prisgitt at foreldrene har kapasitet til å stille opp, og at de samarbeider med skole og hjelpeapparat på en konstruktiv måte. Illustrasjonsfoto.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

– I tillegg til alvorlig sykdom, er mobbing det verste foreldre kan oppleve at barna blir utsatt for. Det er svært belastende for familien, sier Erling Roland, professor i pedagogisk psykologi.

Han forteller at barn som blir mobbet ofte sliter med redsel og ensomhet. I tillegg føler mange seg sviktet av voksne.

Erling Roland

Erling Roland er professor i pedagogisk psykologi ved Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning ved Universitetet i Stavanger. Han har forsket på mobbing og har skrevet boken «Mobbingens psykologi».

Foto: ANDREAS SUNDBY / NRK

– Det viktigste du kan gjøre, er å være der for barnet. Barnet trenger mye trøst i en slik situasjon, og er avhengig av at foreldrene tar situasjonen alvorlig, understreker Roland.

– For foreldre er nok det verste følelsen av hjelpeløshet når du ser at barnet har det vondt, sier Irma M. Rustad, generalsekretær i Foreningen mobbing i skolen.

Det viktigste foreldre kan gjøre, er å støtte barnet hele veien.

– En ekstra belastning

Nytt dette skoleåret er at nulltoleranse mot mobbing har blitt lovfestet.

Anne Lindboe

Barneombud Anne Lindboe.

Foto: Marius Hauge / Barneombudet

– Det å ta kontakt med foreldre eller en lærer kan være utfordrende for den som mobbes. Det å ikke bli trodd eller bli tatt på alvor er for mange en ekstra belastning i en allerede sårbar situasjon, sier barneombud Anne Lindboe.

Derfor må voksne ta barnets opplevelse på alvor og ikke bagatellisere. Lindboe får støtte av professor Erling Roland:

– Barnet er prisgitt at foreldrene har kapasitet til å stille opp, og at de samarbeider med skole og hjelpeapparatet på en konstruktiv måte.

Foreldrenes sosiale kompetanse spiller inn her. Er foreldrene i utgangspunktet sinte på skolen, kan situasjonen bli vanskelig. Det er viktig å bevare roen.

– Foreldrene er avhengige av å få til et godt samarbeid. I tillegg er det viktig å ikke gi seg. At foreldre stiller opp, kan hjelpe til med å løse mobbesaken, påpeker Roland.

Foreningen mobbing i skolen mener foreldre ikke må gi seg før situasjonen er løst, og barnet har fått det bra. Også i etterkant av mobbingen vil mange barn trenge støtte.

– Da kan PP-tjenesten og Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk være til hjelp, opplyser Rustad.

– Mobberne bør bytte skole

Erling Roland mener at skolebytte bør være siste utvei.

– Det er alltid et nederlag med skolebytte, om det betyr at barnet ikke har fått hjelp. I tillegg kan du ikke være sikker på at det blir vellykket.

Om barnet skal bytte skole, må det forberedes godt. Skole og klasse må velges med omhu.

– Dessuten er det slik at hvis noen skal bytte skole, er det mobberne som bør gjøre det, mener professoren.

Heller ikke Irma M. Rustad mener skolebytte er en enkel utvei.

– Barnet kan selvfølgelig få det bedre, men dette er ikke et alternativ for alle. Mange steder blir det lang reisevei, og barnet kan miste kontakten med nærmiljøet, avslutter hun.

Magevondt hos barn

MAGEVONDT: Har barnet ditt uforklarlig mye vondt i magen eller hodet, kan det være et tegn på mobbing. Illustrasjonsfoto.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.