Hopp til innhold

Derfor klør du mer nå

Klør du som besatt, og det eneste du vil er å klore hardt og lenge på kløstedet? Her er rådene til deg som klør.

kløing, klø, klør

Klør du veldig nå på vinteren? Det er vanlig å klø mer på denne årstiden.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Det er helt vanlig å klø litt ekstra på høsten og vinteren. Da er det mange som får tørrere hud, forklarer Caroline Strandhagen, hudlege ved Hudklinikken.

– Når temperaturen settes opp inne og det er kaldt ute, blir lufta tørr. Det blir også huden og hodebunnen også. Det er da viktig å kompensere for dette med fuktighetsgivere.

Det finnes også en rekke sykdommer som kan gi kløe i huden.

– Både lever og nyresykdommer kan for eksempel gi kløe og da kan legen utrede dette med blant annet blodprøver.

– Vanskelig å la være

– Kløe kan være en grusom plage, men også lyst og nytelse. Definisjonen på kløe er en ubehagelig følelse som fremkaller et ønske om å klore seg, forklarer Jon Anders Halvorsen, førsteamanuensis og hudlege ved Rikshospitalet, til NRK.

Jon Anders Halvorsen

Hudlege Jon Anders Halvorsen.

Foto: Andreas Birger Johansen

Som hudlege prøver Jon Anders Halvorsen alltid å finne årsaken til at folk er plaget med kløe.

– Når jeg jobber med pasienter er målet mitt å finne årsaken til kløen. Kløe kan komme av alt fra vanlige hudsykdommer, til sjeldne sykdommer i nervesystemet, nyrer, lever og blodet. Psykiske forhold spiller også inn. Årsaken til kløe kan være forskjellig, men pasientene beskriver ikke kløeopplevelsen forskjellig.

Kløing, klør, klø

Den vanligste årsaken til at man klør, er hudsykdommer.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Den vanligste årsaken til at man klør, er hudsykdommer, sier førsteamanuensis og hudlegen.

– Mange får tørr hud fordi de vasker huden for mye med dusjing og såpe. Andre eksempler på kløende hudsykdommer er eksem og psoriasis.

Skal man klø når det klør?

– Helst ikke, men det er jo vanskelig å la være. Kløe skiller seg fra smerte. Ved smerte trekker vi oss vekk fra «kilden» eller holder kroppen i ro, mens ved kløe vil man angripe huden og klø eller klore seg. Man bør unngå å klø seg, for det kan forsterke kløingen.

Janne Smedberg, seniorrådgiver i Apotekforeningen sier det er viktig å finne årsaken til kløen.

Janne Smedberg

Janne Smedberg, Apotekforeningen.

Foto: Apotekforeningen

– Skyldes kløen tørr hud, vil fuktighetsbehandling være det beste. Skyldes det eksem, kan man prøve hydrokortisonkrem i en kort periode. Dette får du kjøpt reseptfritt på apoteket.

Hun anbefaler å kontakte lege ved eksem hos barn under 2 år, når egenbehandling og reseptfrie legemidler ikke hjelper, ved kraftig kløe som ikke blir bedre i løpet av to uker, dersom det er tegn til infeksjon i huden, ved søvnproblemer og ved svangerskapskløe.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)