NRK Meny
Normal

Derfor bør du velge norske jordbær

De er både bedre, sunnere og renere enn de utenlandske.

Jordbær

Jo da, norske jordbær er bedre enn de importerte, ifølge forsker Rolf Nestby i Bioforsk.

Foto: Colourbox

Mesker du deg med norske jordbær om dagen? Det skal du bare fortsette med.

Det finnes i alle fall tre gode grunner til at jordbær dyrket i Norge er å foretrekke framfor den importerte.

Mindre sprøytemidler

Mattilsynet og Bioforsk er nå ute med en rapport om hvor mye plantevernrester som finnes i jordbær.

Den røde godsaken har ikke hatt det aller beste ryktet her, all den tid den topper listen over norske landbruksprodukter som inneholder mest sprøytemidler.

Den nye rapporten viser at de aller fleste prøver av jordbær som ble analysert i perioden 2009-2011 inneholdt rester av plantevernmidler. Hele 95 prosent, faktisk.

Analyseresultatene viser at det i gjennomsnitt ble påvist 2,9 virksomme stoffer per prøve norske jordbær, mens tallet for importerte jordbær var 4,0 per prøve.

Selv om norske jordbær ikke er frie for plantevernrester kommer de altså bedre ut enn importerte jordbær her.

Og samlet sett utgjør ikke mengden plantevernrester noen risiko, ifølge rapporten fra Mattilsynet.

Ingen cocktaileffekt

Heller ikke den såkalte cocktaileffekten trenger du frykte, ifølge rapporten - altså at kjemikaliene fra jordbær sammen med kjemikalier fra andre matvarer er uheldige for helsen.

– Det er heller ikke farlig å spise importerte jordbær. Men innholdet av sprøytemidler er lavere i norske jordbær, sier Birgitte Lyrån ved seksjon for planter og vegetabilsk mat ved Mattilsynets hovedkontor, til NRK.no.

– Så lenge rester av plantevernmidlene ligger under de fastsatte grenseverdiene er bærene ansett som trygge å spise, understreker hun.

Norske jordbær er sunnere

strawberries in the bowl

De søte bærene er kalorifattige og gir bare 34 kcal per hundre gram spiselige vare. Bærene er proppfulle av C-vitaminer og inneholder A-vitaminer, folat, fosfor, jern, kalium og kalsium.

Foto: Colourbox

Norske jordbær er altså ikke bare «renere» enn de importerte. De er også hakket sunnere.

Forsker Rolf Nestby ved Bioforsk har sammen med kolleger i flere andre land i Europa sammenlignet næringsinnholdet i jordbær i de ulike landene.

Her kommer norske jordbær best ut.

– Innholdet av fargestoffer var lavere i de norske jordbærene, men til gjengjeld var de rikere på vitamin C og på antioksidanter, sier Nestby til NRK.no.

– Så norske jordbær er sunnere enn de som importeres fra land lenger sør i Europa?

– Ja, det kan du vel si. Du må spise omtrent 12-13 utenlandske jordbær for å få i deg like mye antioksidanter og C-vitamin som det er i ti norske jordbær.

Årsaken til denne forskjellen er ifølge Nestby blant annet andre lys-, temperatur og vekstforhold her i nord.

Smaker bedre

Vi nordmenn har en tendens til å mene at vår jordbær er bedre og mer smakfulle enn den utenlandske. Men stemmer dette, egentlig?

– De utenlandske bærene er faktisk blitt bedre de siste årene, så smaksforskjellen er blitt mindre. De som eksporterer jordbær til Norge har satset på andre og søtere sorter enn før. Likevel kan vi nok si at de jordbærene som høstes i juli i Norge nok er litt bedre enn de importerte. Det importeres heller ikke så mye bær i juli, sier Rolf Nestby i Bioforsk.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.