Denne virker ikke mot feriemagen

At man skal drikke cola ved kvalme og diaré, er et gammelt kjerringråd. Men dette stemmer ikke nødvendigvis, mener eksperter.

Glass med Cola

Myten sier at cola hjelper mot feriemage. Men dette stemmer ikke nødvendigvis.

Foto: Evgeny Karandaev / Colourbox

Mann på do

Cola kan hjelpe mot en bivirkning ved diaré og feriemage, og det er dehydrering.

Foto: Colourbox

Et vanlig råd mot kvalme og løs mage, er å drikke et glass med cola. Noen ganger er det også bare cola man orker å få i seg.

I ferien opplever mange å få den velkjente feriemagen, med både oppkast og diaré, og da er cola vanligvis et lett tilgjengelig lindiringsmiddel.

Dette stemmer ikke nødvendigvis.

I 2009 gikk The National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) ut med råd om å ikke servere cola til mennesker med magesyke.

– At cola og limonade skal hjelpe mot diaré, er bare en myte. Faktisk kan det gjøre ting verre, men dessverre følges dette rådet fortsatt, sa Dr. Stephen Murphy ved NICE den gangen.

Ved diaré trenger kroppen nemlig å erstatte væsketapet, og den beste måten å gjøre det på er å få i seg både sukker og salt.

Cola inneholder imidlertid for mye sukker til at det skal ha noen positiv effekt ved magesyke, hevdet Murphy.

Cola som placebo

Hvorvidt cola hjelper på den ene eller andre måten, strides imidlertid ekspertene om.

- Det finnes ikke bevis for at cola har noen effekt på dårlig mage, sier Asbjørn Mohr Drewes til videnskab.dk.


Han er klinisk professor og overlege i mage- og tarmsykdommer ved Aalborg Sykehus.

Til gjengjeld er det mange som tror at cola hjelper mot kvalmen, og derfor føler de seg bedre etter å ha drukket cola. Da er det helt ok å drikke cola, ifølge Drewes.

– Hvis man føler at man får det bedre av colaen, skal man bare drikke den, sier han.

Men selv om cola ikke hjelper mot kvalme og dårlig mage i seg selv, mener Drewes derimot at colaen kan hjelpe mot en annen bivirkning ved diaré, nemlig dehydrering.

- Cola er en måte å få i seg væske på

Nina Langeland, professor ved Institutt for indremedisin på Universitetet i Bergen, sier til NRK.no at hun ikke kjenner til noen litteratur som fastslår at cola er ugunstig ved diaré.

Seksjonsoverlege Nina Langeland.

Dekan Nina Langeland ved Institutt ved Indremedisin på Universitetet i Bergen.

Foto: Ronald Hole / NRK

– Det er riktig at mange antar at cola fungerer bra ved diarésykdom, men jeg kjenner ikke til at det er blitt påvist at cola gir en positiv effekt sammenlignet med det å for eksempel drikke vann, sier Langeland.

Hun sier det godt kan tenkes at cola, rent teoretisk, er ugunstig når man har diaré. Men det som skjer i teori og praksis, er to forskjellige ting.

– Av og til er forskjellene så små at det ikke betyr så veldig mye i vår praktiske hverdag, sier professoren.

Hun er likevel enig med overlege Asbjørn Mohr Drewes at cola kan hjelpe mot dehydrering.

– Det som er viktig å få i seg når man har diaré, er jo væske. Og siden kroppen på en eller annen måte må få tilført væske, er cola bedre enn ingenting, sier Langeland.

Cola er slik hverken en bedre eller dårligere måte å få i seg væske på.

– Det viktigste er å få i seg vann, og cola er en måte å få i seg vann. Du får jo både vann og sukker i deg på denne måten, sier professoren.

Barn bør ha både sukker og salt

Et problem med cola er dog at drikken ikke inneholder salt, og salt er like viktig når man skal bekjempe dehydrering.

Til videnskap.dk sier lederen ved Dansk Pædiatrisk Selskap, Mia Bjerager, at cola på denne måten er særlig uegnet for barn. Langeland mener at væskeerstatningen har mest å si i denne sammenheng.

– At småbarn får i seg både salt, sukker og væske ved diaré er viktig, sier Langeland.

Dette er imidlertid nokså vanskelig å få til, mener hun.

– Man har forsøkt å utvikle næringsdrikker som skal fungere når man har diaré. Men det er så mye salt i at disse at det av og til kan være vanskelig å få barn til å drikke det, sier hun videre

Saltbehovet må man da rette opp på annen måte, for eksempel i det lille man får i seg av mat.

– Jeg tror derfor man heller må se litt praktisk på det, for det viktigste er at barna får i seg væske. I praksis er det en del som ikke vil drikke saltholdige drikker. Og da oppnår man ikke den effekten man ønsker, sier hun.
TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.