NRK Meny
Normal

Denne maskinen vil alle ha

Salget av kapselkaffemaskiner har tatt helt av. Nå konker den ut trakteren.

Kaffemaskin

Kapselmaskiner er blitt det foretrukne når Ola og Kari Nordmann skal lage kaffe.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

I 2008 ble det solgt 30.000 espressomaskiner i Norge. I år kommer antallet til å være ti ganger så høyt, ifølge Elektronikkbransjens prognoser.

At nordmenn er glade i kaffe er det altså ingen tvil om. En undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for Norsk Kaffeinformasjon viser at nærmere ni av ti voksne nordmenn drikker kaffe.

LES OGSÅ: Nordmenn på verdenstoppen i kaffedrikking

To av tre drikker kaffe hver dag. Til sammen drikker vi 11 millioner kopper hver dag, og i 2010 ble det ifølge Statistisk sentralbyrå importert drøye 40.000 tonn kaffe til Norge.

Vi kjøper trolig 300.000 kaffemaskiner i år

Forbruket vårt av kokekaffe har gått kraftig ned, kanskje til dels fordi det er påvist at kokekaffe kan øke kolesterolet.

Men også filterkaffen er på vikende front. I fjor ble det for første gang solgt flere espressomaskiner enn kaffetraktere i Norge. Og det er ikke de ordinære espressomaskinene nordmenn går mann av huse for å anskaffe seg. Kapselmaskiner er tingen, ser det ut til.

Salgstall, kaffemaskiner:

Salgstall, kaffemaskiner

 

2008

2009

2010

2011

Prog.2012

Kaffetraktere

228.000

209.000

269.000

269.000

271.000

Espressomaskiner

30.000

50.000

166.000

278.000

300.000

Tall for de 5 første månedene i år:

  • Kaffetraktere: 45.230 stk.
  • Pods- og kapsel maskiner: 52.395 stk.
  • Espressomaskiner helautomatiske: 4656 stk.

Samme tendens som i 2011, kapselmaskiner øker i forhold til vanlige kaffetraktere.

Kilde: Stiftelsen Elektronikkbransjen

– Massesuggesjon

Kaffens status har endret seg. På Facebook finner du diskusjonstråder der drikkens aroma og karakter debatteres på omtrent samme måte som kjennere snakker om fin vin.

Og det er marked for spesialbutikker som utelukkende selger kaffe og kaffemaskiner, og som ligner mer på flotte frisørsalonger enn kaffebutikker. Nespresso Boutique på Egertorget i Oslo er et eksempel på en slik butikk.

Og vi betaler gjerne dyrt for dråpene. Kapsler til Nespresso-maskiner kan ifølge Norsk Kaffeinformasjon gå for en kilopris på 6–700 kroner.

MOTE SISTE 4

Trendanalytiker Lisbeth Larsen.

Foto: RUNE PETTER NESS / NTB scanpix

– Det er jo skrekkelig dyrt. Jeg tror ikke folk helt er klar over hvor mye denne kaffen egentlig koster, sier trendanalytiker Lisbeth Larsen.

– Men de betaler jo for å være i tiden. Det viktige for mange er å ha de riktige tingene. Og slike kaffemaskiner er riktige nå. De er vår tids Poco Loco-plagg. Du husker kanskje det klesmerket som alle måtte ha på 80-tallet? Nå er det kapselkaffe som gjelder.

– Det er in, men også mainstream?

– Ja. De virkelige kaffekjennerne driver jo med andre ting enn kapsler. De skal ha de riktige filtrene, riktig temperatur på vannet, og så videre. Jeg synes jo selv at kapselkaffen er god, men trenden har jo tatt av i en slik grad at vi nærmest kan snakke om massesuggesjon. Folk står jo i kø for å kjøpe disse kapslene,sier Larsen.

LES OGSÅ: Kapselkaffe - topp eller flopp?

– Ikke den beste kaffen

Marit Lynes

Leder i Norsk Kaffeinformasjon, Marit Lynes.

Foto: Tor Risberg / NRK

Leder i Norsk Kaffeinformasjon, Marit Lynes, ser også på kapselkaffe som et trendprodukt for hvermannsen.

– Etter min mening er ikke den mest solgte kapselkaffen den beste kaffen du kan velge. Men det er jo en lettvint metode som sikrer samme kvalitet på drikken hver gang. Og drikker du lite kaffe slipper du jo at kaffen forringes under lagring, i og med at hver dose er pakket for seg.

LES OGSÅ: Slik lager du den beste kaffen

Lynes tror ikke kapselmaskinene vil erstatte de gamle bryggemetodene.

– Folk har gjerne fortsatt en trakter stående, og mange bruker presskanne. Det er vanlig å variere tilberedingsmåte.

– Det som undrer meg når det gjelder kapselkaffe er at ingen ser ut til å tenke på miljøaspektet ved det å kaste all denne kapselemballasjen. Riktignok kan kapslene resirkuleres, men jeg tror ikke det er mange som spretter opp og skyller hver brukte kapsel, for så å levere den til metallgjenvinning.

Én ting ser imidlertid Lynes på som positivt med kaffekapselene.

– Dette systemet har gjort folk oppmerksomme på at det finnes mange ulike typer kaffe, og at det er smaksforskjell på den.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.