NRK Meny
Normal

Denne frossenpizzaen skal være bra for deg

– Et sunt og fullverdig måltid, sier produsentene.

IE093-038

– Pizzaen vår er ment å være et lunsj- eller middagsalternativ. Et fullverdig måltid som gir deg 30 prosent av dagsbehovet for kalorier og næringsstoffer, sier produsentene av den såkalt sunne pizzaen.

Foto: Colourbox (illustrasjonsbilde)

Pizza regnes ikke akkurat for helsekost å være. Nå er det imidlertid mye som tyder på at du kan spise deg pizzamett med god samvittighet.

Ernæringsprofessor Mike Lean ved universitetet i Glasgow og forretningsmannen Donnie Maclean har slått seg sammen og produsert det de mener er en sunn og næringsmessig velbalansert frossenpizza - med sjøgress! Et fullverdig måltid, ifølge BBC.

Var lei av usunn ferdigmat

Pizzaen skal inneholde en tredjedel av den daglige anbefalte mengden kalorier, proteiner og karbohydrater.

– Vi gransket hurtigmaten som ble tilbudt i de fem største dagligvarekjedene i Skottland, og den er ernæringsmessig sett håpløst ubalansert, sier Lean til BBC.

– Hvert ferdigmåltid inneholder dagsbehovet ditt for salt – eller mer. Likeledes inneholder hvert måltid dagsbehovet ditt for mettet fett – eller mer. Og næringsstoffene du faktisk trenger finnes ikke.

Lean ville gjøre noe med dette, og fikk altså Donnie Maclean med på laget.

Ambisjonen var å lage en sunn og næringsrik ferdigpizza, uten unødvendig fett og salt.

LES OGSÅ: – Vi skreiv at det var skinke og tomat i pizzaen for å forklare næringsverdien

Mye vitaminer, lite fett og salt

Pizzaen de skapte inneholder faktisk sjøgress, som gir pizzaen saltsmak uten at saltinnholdet blir høyt.

Sjøgresset er også rikt på vitamin B 12, og produsentene påstår at det i tillegg smaker godt.

Paprika er blandet inn i tomatsausen for å øke nivået av vitamin C, i tillegg til at pizzaen inneholder magnesium, kalium, folat og vitamin A.

– Det er anbefalt at frokosten skal gi deg 20 prosent av kaloriene og næringsstoffene du trenger, lunsjen skal gi deg 30 prosent, middagen 30 prosent og de siste 20 prosent skal komme fra mellommåltider, sier Donnie Maclean til BBC.

– Pizzaen vår er ment å være et lunsj- eller middagsalternativ. Et fullverdig måltid som gir deg 30 prosent av dagsbehovet for kalorier og næringsstoffer.

LES OGSÅ: Slik kan du lage en fristende pizza helt uten kjøtt

Litt dyrere

En større britisk dagligvarekede skal alt være interessert i å innlemme pizzaen i sortimentet sitt. Pizzaen selges frossen, siden produsentene mener det er den beste måten å bevare næringsstoffene i den på.

Prismessig vil den ligge på omtrent samme nivå som den ferske pizzaen du finner i kjøledisken, altså noe dyrere enn vanlig frossenpizza.

Lean og Maclean planlegger nå ifølge BBC å lage en sunn ferdigversjon av curry, og deretter skal de prøve å lage sunn fish and chips.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.