Dataspill ble tvangslidelse

En svensk 17-åring var så avhengig av dataspill at rettsvesenet måtte bryte inn. Nå blir han tvangsinnlagt. Puls gir råd til foreldre og spillavhengige.

Dataspill kan bli tvangslidelse
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

”Han har isolert seg fra omverdenen og skaffet seg en uakseptabel dagsrytme”, heter det i kjennelsen fra lagmannsretten i Falkenberg.  Ifølge foreldrene blir gutten aggressiv og helt apatisk når han ikke får bruke dataen. Han klarer ikke følge skolen og mangler et sosialt nettverk, melder Hallands Nyheter .

Ekstremt påvirket

De siste to årene har gutten spilt middelalderkrigsspillet World of Warcraft, men har nå gått over til å spille terroristspillet Counter-strike. Foreldrene mener han har utvilket en væremåte som påvirker ham ekstremt.

- Jeg har vært borti World of Warcraft. Det er veldig tidsslukende. Du spiller på lag med andre og det skapes forventninger om at du tar kontakt med dem. Det finnes pasienter som bruker all tid på dette, sier Psykolog Kjell Åsmund Bryn ved Bragernes Behandlingssenter i Drammen til NRK.

 

Ny lidelse

Det er fjerde gang svenske myndigheter griper inn mot dataspillavhengige ungdommer. Kjell Åsmund Bryn har ikke hørt om norske tvangsinnleggelser.

- Dette er et relativt nytt behandlingsfelt som stadig flere tilbyr, sier Bryn til NRK. Han trekker paralleller mellom dataspillavhengighet og rusavhengighet.

- Begge deler er en adferdslidelse. Den avhengige forsøker å løse livet med noe. Dette kan være enten pengespill, rus eller dataspill. Plutselig får dette så stor plass at det blir vanskelig å leve livet uten. Jo mer spennende spillet blir, desto vanskeligere blir det å holde seg unna, sier Bryn.

 Tar over livet

- I visse tilfeller tar dataspill over tenåringenes liv. De går ikke på skolen, snur opp ned på døgnet, spiser lite og beveger seg minimalt. Jeg har truffet ungdommer som har spilt bort tenåringstiden. Når foreldrene har forsøkt å fjerne dem fra spillet, har de gått berserke og knust hele hjemmet, sier spesialist i spillmisbruk, Owe Sandberg. Han understreker at et ekstremt mindretall utvikler abstinenser som ligner en narkomans.

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.