NRK Meny
Normal

Bestemor på ski til Sydpolen

- Det er særlig to øyeblikk jeg aldri glemmer, sier bestemora fra Porsgrunn. Det ene var da småflyet tok av på isen, og vi var overlatt til oss sjøl.

Merete Spilling Gjertsen
Foto: Arnulf Møllerstad / NRK

Nå er det bare en vei, og den går til polpunktet med ski og pulk på 70 kilo, tenkte Merete Spilling Gjertsen (60). Hun har nettopp kommet hjem fra skitur til Sydpolen.

- Det andre øyeblikket er selvfølgelig da vi kom fram til polpunktet. Da var jeg ganske tom i hodet, men tårene silte.

Eneste uten forfrysninger 

Minus 50-60 grader effektiv kulde gjorde at vi måtte dekke til all bar hud. Ull innerst og vindtett ytterst. Jeg var den eneste som ikke fikk forfrysninger på den 40 dager lange turen.

NETT-TV: Bestemor på Sydpol-tur

Dagens høydepunkt var å komme inn i teltet og koke te. Vi lå to og to sammen, men skifta på hver natt sånn at vi ikke skulle bli lei hverandre. Det var jo noen som snorka også, og de lå ofte aleine i to-mannsteltet sitt.

Til Svalbard i mai?

- Grøt hver dag gjør at det tar noen uker før jeg orker det igjen...

Men Porsgrunns-legen, som før har gått på ski i Kanada og på Grønlands-isen, planlegger ny tur.

Mannen har lovt å bli med til Svalbard på skitur. Kanskje allerede i mai?

Friluftsmagasinet på NRK P1, lørdag 26. januar kl. 08:07

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.