Hopp til innhold

Barneombudet krever mobilmerking

Barneombudet krever at nye mobiltelefoner blir levert med strålingsinformasjon. Slik skal det bli lettere å velge tryggere mobiler.

mobiltelefon
Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

LES OGSÅ: Så mye stråler mobilen din .

Mobiltelefoner som selges i Norge er ikke merket med hvor mye de stråler. Barneombud Reidar Hjermann krever at norske myndigheter nå tar tak i dette og innfører en merkingsplikt for mobilbransjen.

Barneombud Reidar Hjermann

Barneombud Reidar Hjermann.

Foto: Berg-Rusten, Ole / SCANPIX

Hjermann har lenge engasjert seg sterkt i problematikken rundt hverdagsstråling, etter mange henvendelser fra bekymrede foreldre. Barneombudet mener det er på tide med en merkeordning av mobiltelefoner.

- Jeg tenker at en mor eller far som skal kjøpe mobil til barnet sitt, skal få vite hvor mye produktene stråler. Det burde vært en plikt for produsentene å merke mobilproduktene sine med hvor mye de stråler.

Stråleverstinger

Barneombudet har sendt flere brev til ansvarlige myndigheter om denne problemstillingen, uten at det har gitt resultater. Statens Strålevern og Helsedepartementet har til nå vært svært passive i forhold til en merking av mobilers stråleverdi.

Informasjon om hvor mye de enkelte produktene stråler, den såkalte SAR-verdien, står oppgitt i bruksanvisningen. Det er imidlertid bare de færreste som er opptatt av å sjekke dette når de kjøper ny mobil, og slett ikke når de kjøper router eller trådløs hjemmetelefon som av enkelte betegnes som en stråleversting.

Folk vet ikke

- Folk er ikke opptatt av noe de ikke vet at de burde vært opptatt av. Det har vært for lite informasjon rundt dette fra de ansvarlige myndigheter, mener Dag Slettemeås som er forsker ved Statens institutt for forbruksforskning.

LES OGSÅ: Vi må lære strålevett .

Slettemeås er enig med barneombudet i at vi burde få en tydelig merking av stråleverdien på produktene i butikken.

- SAR-verdien må ut i butikkene. Det vil være naturlig at den står oppgitt sammen med de tekniske spesifikasjonene på utsalgsstedet. Det er stor forskjell på stråle-verstingene blant mobilene og de som stråler veldig lite, men denne informasjonen er altså vanskelig tilgjengelig for kunden, sier Slettemeås.

Det er i dag teknologisk mulig å lage mobiler som stråler veldig lite. Men så lenge det ikke stilles krav til bransjen, vil ikke produsentene anstrenge seg for å lage lavstråle-mobiler, tror Slettemeås.

- Det er ingen vits for produsentene å konkurrere om å ha den laveste stråleverdien. Bransjen har ikke press på seg fra noe hold. Men hvis lav SAR-verdi ble en parameter forbrukerne er opptatt av, ville det bli konkurranse mellom produsentene om å ha lave strålingsverdier, sier forskeren.

Bransje uten press

Vi kunne altså hatt et utvalg mobiler å velge mellom som stråler svært lite, hvis bransjen hadde et press på seg i form av strålemerking.

Etter at NRK Brennpunkt i forrige uke satte fokus på at grenseverdiene for stråling er høyere i Norge enn i mange andre land, gikk Statens Strålevern ut med informasjon om at de blant annet følger den britiske Stewart-rapporten fra år 2000.

Denne rapporten er svært tydelig på føre-var prinsippet i forhold til stråling, og anbefaler blant annet tydelig merking av SAR-verdier på mobiler både på utsalgssted, på selve mobilen og på en nasjonal web-side.

Når Strålevernet selv sier at de følger denne rapporten, har de altså i åtte år unnlatt å følge rapportens anbefalinger om å merke mobiltelefonene.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)