Så mye stråler mobilen din

Statens Strålevern har ingen oversikt over mobiltelefoners stråleverdi, og heller ingen lenke til en slik oversikt. Men andre land kan hjelpe deg. Det tyske strålevernets oversikt teller 1150 mobiler.

Mobilskader

Hvis du leter på norske nettsider etter en oversikt over hvor mye de forskjellige mobiltelefonene stråler, finner du i beste fall et par uautoriserte sider som lister opp noen få produkter.

Statens Strålevern har ingen slik oversikt, og heller ingen lenke til en slik liste – slik deres svenske kolleger har.

Svenskene lenker blant annet til oversikten som det finske strålevernet har laget.

Stråler blir varme

Selv om mobiltelefonen har liten effekt, tas en del av radiobølgene opp av kroppsvevet og blir til varme.

SAR-verdien (Specific Absorption Rate) er et mål på den energien kroppen tar opp når telefonen holdes mot hodet og sender med høyeste effekt (noe den sjelden gjør).

Alle mobiltelefoner som selges i vest-Europa skal ha lavere SAR-verdi enn den maksimale grensa på 2 watt per kilo kroppsvekt. Du skal kunne se SAR-verdien i bruksanvisningen som fulgte med mobiltelefonen din.

Her kan du sjekke

Du kan også sjekke SAR-verdier på nettsidene til de finske strålingsmyndighetene , som lister opp de mest populære mobiltelefonenen på markedet.

I Tyskland har de imidlertid gått enda grundigere til verks. Det skal godt gjøres at du ikke finner din mobil blant de 1150 produktene som er listet opp hos det tyske strålevernet , som også har informasjon om eldre modeller. Dette er en av de største autoriserte oversiktene.

Den internasjonale foreningen for produsenter av telekommunikasjonsutstyr, MMF, har også en oversikt på sine nettsider .

LES OGSÅ: Vi må lære strålevett .

LES OGSÅ: Barneombudet krever mobilmerking .

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.