Hopp til innhold

Barnas råd: – Tenk på dette hvis dere skilles!

Hvert år opplever rundt 30 000 barn at foreldrene går fra hverandre. Hanna (11) og Madeleine (9) har skilte foreldre, og har noen råd å gi til voksne som planlegger skilsmisse.

Skilsmisseråd fra Hanna og Madeleine

– Ikke send praktiske beskjeder gjennom barna, lyder ett av rådene fra Hanna (t.v.) og Madeleine til foreldre som skal skilles. Her er jentene sammen med programleder Helene Sandvig i Puls.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

Jentene gir konkrete råd. De liker at noen tenker praktisk rundt dem. 11-åringen Hanna har følgende forslag:

– Ha to av hver av mange ting! Badetøy, for eksempel. Da slipper man å huske på det hver gang man er hos den ene eller andre, og man slipper å frakte så mange ting mellom hjemmene.

Ellers er jentene opptatt av at foreldre må snakke sammen, samarbeide godt og ikke sende beskjeder gjennom barna, av typen «husk å si til pappa at du skal til tannlegen!».

– Tenk «her og nå»

Peder Kjøs

– La barna slippe å forholde seg til planer og påminnelser, sier psykolog Peder Kjøs.

Foto: Astrid Waller

Psykolog Peder Kjøs har sans for rådene om å tenke praktisk.

– Det er lurt å la barna slippe å forholde seg til planer og påminnelser. Foreldre bør dessuten tenke «her og nå», prøve å løse det praktiske man står midt oppe i, sier han til NRK.

Kjøs mener at fraskilte gjerne har en tendens til å tenke «resten av livet» eller mer prinsipielt når noe skal planlegges. Men ofte kan det være lurt å gå løs på hverdagen akkurat nå. Og det er naturlig nok lurt å kommunisere.

– Vegrer man seg for å ta direkte kontakt med sin ekspartner, kan man jo sende en sms eller e-post av typen: «hva gjør vi med onsdagen?», sier psykologen.

– Her bør generelle betraktninger og kommentarer som «du er alltid…» unngås. Hold deg til saken, og tenk på ordvalget, råder Kjøs.

– De voksne har ansvaret

Anne Lindboe

– Lytt til barna, men ikke gi dem ansvaret for avgjørelsen, sier barneombud Anne Lindboe.

Foto: Marius Hauge for Barneombudet

Barneombud Anne Lindboe mener det er klokt å oppsøke hjelp på familievernkontoret for å få til løsninger som er gode for barna.

– Barna har rett til å bli hørt i hva de mener og tenker. Sett dere ned og snakk sammen. Lytt til hva barna har å si om praktiske forhold som har stor innvirkning på deres liv, sier Lindboe til NRK.

– Men det at barna skal få si sin mening, betyr ikke at de har ansvaret for avgjørelsen som blir tatt. Det ansvaret ligger hos de voksne, minner barneombudet om.

– Tenk dere om!

Det tredje rådet fra Hanna og Madeleine lyder kort og godt:

– Tenk dere godt om før dere skiller dere!

Om akkurat det vil Peder Kjøs berolige jentene.

– Det er en myte at folk skiller seg lett. Jeg kjenner ikke til noen som har tatt lett på en skilsmisse eller unngått å tenke grundig igjennom valget i forkant, sier psykologen.

Vil du vite mer om barn og skilsmisse; se Puls på NRK 1 i kveld kl. 19:45

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)