Barn frykter ferien

Utbredt alkoholbruk blandt foreldre får norske barn til å frykte sydenferien.

Barn ute sent

På Gran Canaria er det mange barn som er ute sammen med foreldrene sine etter midnatt.

Foto: Skjermdum tv-innslag / NRK

Høstferien nærmer seg, noe som for svært mange nordmenn betyr ferie til varmere breddegrader.

Totalt reiser 1 million foreldre med barn på sydentur i år, og for de aller fleste barna er nok det årets høydepunkt.

En ny undersøkelse viser nå at foreldre som skal kose seg med noen glass ekstra i ferien, ofte ødelegger for barnas sydentur.

Les også: Reiser på ferie i skoletia

Gjelder mange

Gratis drikke

Utestedene på Gran Canaria oppfordrer foreldrene til å ta med seg barna ved å lokke med gratis drikke.

Foto: Skjermdump TV-innslag / NRK

I undersøkelsen som ble gjort av Synovate på oppdrag for organisasjonen Barn av rusmisbrukere-BAR, ble norske barn spurt om de hadde opplevd ubehagelige episoder med rusa foreldre, og i hvilke situasjoner de eventuelt har opplevd dette.

Svarene viser at nesten 40.000 norske barn har opplevd dette på sydentur.

Øl til frokost

Ved bassengkanten på Gran Canaria er turist Marianne Måseide ikke overrasket over funnene i undersøkelsen. Hun sier at foreldre som drikker er et vanlig syn.

- De begynner med øl klokken ti om morgenen og holder det gående, også småbarnsforeldre, sier hun.

Både Måseide og flere andre vi snakker med ved det populære feriestedet på Gran Canaria, forteller om eksempler der de mener foreldre lar det gå for langt.

Les også: 300.000 barn lider under foreldrefyll

Drikker mer

Tall fra Synovate viser at antallet foreldre som drikker alkohol på sydenferie med barn øker.

Én av tre barneforeldre sier at de i gjennomsnitt drikker mer enn tre alkoholenheter daglig på sydenturen.

Den norske turisten og småbarnsfaren Ergin Yildiz, tror mange foreldre tar for lett på hvordan det oppleves for barna å se dem fulle.

- Noen blir glade og happy i fylla, men jeg tror ikke det gjør saken så mye bedre. Man trenger trygge og stabile foreldre når alt rundt er uvant, sier han.

Må hente barn

Peder Nedrelid, diakon ved Den Norske Sjømannskirken på Gran Canaria, sier at foreldrefyll er blitt en kjent problemstilling for dem.

- Vi mener det er alvorlig når en seksåring må ta seg av sin fulle far på byen. Vi har også måttet rykke ut til hotellrom der småbarnsmoren ligger døddrukken på sofaen og treåringen må klare seg selv. Disse historiene er ikke myter, sier diakonen med erfaring fra barnevernsarbeid i Norge.

Les også:

Hvor går grensen?

Mens oppfatningene om hvor grensene bør gå i forhold til hva som er akseptabel alkoholbruk i samvær med barn varierer sterkt, mener nok mange at det på sydenturen må være greit også for foreldre å kose seg litt ekstra.

Nedrelid mener imidlertid at det å være på tur burde få oss til å drikke mindre enn til vanlig, ikke mer.

- Her er både språk og kultur fremmed, og man mangler de vanlige trygge rammene. Hvis foreldrene i tilegg da oppfører seg annerledes enn vanlig, kan det fort bli skremmende for barn, avslutter han.

Les også: Mindreårige drikker seg fulle på byen

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)