Hopp til innhold

Bare to av disse er extra virgin

NRKs stikkprøvetest avslører at fire av de seks testede oljeflaskene ikke kan kalles extra virgin olivenolje. De ble karakterisert som «ordinær virgin olje».

Olivenoljer i testen

Seks «extra virgin» olivenoljer som selges i Norge er undersøkt av NRK Forbrukerinspektørene. Kun to av flaskene i stikkprøvetesten inneholder extra virgin olivenolje.

Seks av Norges mest solgte extra virgin olivenoljer har vært med i en ny stikkprøvetest, for å se om oljen virkelig var «extra virgin».

På oppdrag fra NRK Forbrukerinspektørene har Europas største uavhengige laboratoriegruppe, Eurofins, analysert flaskene i Tyskland.

Samtlige flasker er til salgs i norske butikker.

Resultatene av testen var overraskende.

Fire av de seks testede oljene kan ikke kalles for extra virgin olivenolje, slik det står på etiketten.

De ble karakterisert som «ordinær virgin olje» (se beskrivelse i faktaboksen).

Flere av produsentene bak flaskene i NRKs stikkprøve bestrider resultatet av forbrukerundersøkelsen og har foretatt egne analyser av samme parti. I produsentenes egne analyser passerer andre flasker, i samme parti, «extra virgin»-testen.

Disse to kan kalles «extra virgin»:

Monini Grand Fruttato

Flasken fra Monini kan kalles «extra virgin». Ifølge smakspanelet har oljen en gulfarge med et hint av grønt. Den har en karakteristisk, fruktig og moden lukt. Smaken er karakteristisk, fruktig, veldig bitter og pikant.

Monini Grand Fruttato

Monini Grand Fruttato koster 98 kroner.

Foto: Petter Nielsen / NRK

Jamie Oliver Olivenolje Extra Virgin
Dette er den andre oljen som kan kalle seg en «extra virgin». I følge smakspanelet har oljen en klar olivengrønn farge. Videre har den en karakteristisk lukt, med et hint av fruktighet og beskhet. Smaken er veldig bitter og pikant, men den har også en karakteristisk smak, med hint av fruktighet.

Jamie Oliver Extra virgin olivenolje

Jamie Oliver Extra virgin olivenolje koster 99 kroner.

Foto: Petter Nielsen / NRK

  • Derfor bør du styre unna palmeolje

Bare vanlig olivenolje

Én av de seks kom litt bedre ut, og fikk gradering «virginolje».

Matmesteren Olivenolje extra virgin
Den sensoriske testen viser at oljen hadde smak av olivenolje, men i tillegg smakte den bittert, beskt og muggent. Oljen ble kvalifisert som «virgin olivenolje», men kan ikke kalle seg «extra virgin».

– Det er leit at Matmestern Olivenolje extra virgin kommer dårlig ut i denne testen. Det er en olivenolje som skal tilfredsstille kravene til extra virgin, og vår leverandør følger opp oljen med analyser hele veien for å sikre at den er extra virgin, sier Lise Mette Kjellberg, senior kommunikasjonsrådgiver i ICA Norge.

Matmesteren Extra virgin Olivenolje

Matmesteren Extra virgin olivenolje koster 29 kroner.

Foto: Petter Nielsen / NRK

Disse tre kan ifølge NRKs stikkprøvetest ikke kalles extra virgin olivenolje.

Coop Italiensk Extra Virgin olivenolje
Oljen har en klar og olivengul farge, ifølge det sensoriske panelet. Olivenoljelukt er gjenkjennbar, men det lukter harskt. Smaken er harsk, bitter og pikant, viser testen, men panelet kan kjenne smaken av oliven.

– Coop har fått utført flere tester av den aktuelle olivenoljen. Alle testene viser at vår olje er «extra virgin», og kundene kan være trygge på at de kjøper riktig kvalitet. På Coops egne merkevarer oppgis alltid produsent. Dette forplikter for produsent og for Coop. Vår produsent av denne olivenoljen er Oleificio Zucchi i Italia, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop.

Coop Italiensk extra virgin olivenolje

Coop Italiensk extra virgin olivenolje koster 79 kroner.

Foto: Petter Nielsen / NRK


Ybarra Extra Virgin olivenolje
Oljen har en olivenolje-gul farge, men lukter feil og harskt. Smaken er også meget harsk, mener panelet.

– Vi krever kvalitet i produksjonen av alle produkter vi selger og sender oljene våre gjennom strenge interne og eksterne kvalitetskontroller for å sikre deres egenskaper. Denne dokumentasjonen har vi sendt til NRK. Vi er sikre på at dette produktet er en extra virgin olje. At den ene flasken som ble testet av NRK Forbrukerinspektørene fikk dårlig tilbakemelding kan skyldes flere årsaker, deriblant skader eller feil oppbevaring etter at flasken forlot lageret til vår norske distributør, sier Ybarra via sine norske advokater.

Ybarra Extra virgin olivenolje

Ybarra Extra virgin olivenolje koster 81 kroner.

Foto: Petter Nielsen / NRK


Rema 1000 Olivenolje Extra Virgin
Oljen har en klar gul olivenoljefarge med en hint av grønt. Den har en gjenkjennbar og moden olivenoljelukt, men luktet gjæret, mener panelet. I testen kjennes smaken av oliven i oljen, men smaken karakteriseres også som litt bitter, pikant og gjæret.

– I REMA 1000 skal vi selge produkter av høyeste kvalitet til laveste pris og tar dette svært alvorlig. Partiet med olivenolje som Forbrukerinspektørene har testet er trukket fra markedet. Vi har i tillegg sendt prøver av ulike batcher til analyse. Når resultatene av dette foreligger vil vi avgjøre ytterligere tilbaketrekning og leverandørskifte, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000.

Rema Extra virgin olivenolje

Rema 1000 Extra virgin olivenolje koster 25 kroner.

Foto: Petter Nielsen / NRK

Beskyttet tittel

«Extra virgin» er en beskyttet tittel. Den kan kun gis til oljer som er kaldpresset og i tillegg har vært gjennom strenge kvalitetstester (se faktaboks).

Flaskene er testet etter EUs parameter for hva en flaske med denne typen olje skal inneholde.

Alle olivenoljeflaskene i testen passerer den kjemiske testen. Det er altså i smak- og luktetesten flertallet av flaskene gjør det dårlig.

Flere årsaker

– Det kan være mange årsaker til at oljene har gjort det dårlig i testen. Det er viktig å understreke at alle oljene passerte den kjemiske testen, og er olivenolje, men flertallet passerer ikke den sensoriske, sier Nina Dyrnes, salg- og markedsdirektør i Eurofins.

Hun lister blant annet opp belastning under lagring og transport, lysforhold eller tid fra når olivenene er plukket til de blir kvernet som mulige grunner til at olivenoljene i testen ikke har passert smak- og luktdelen av testen.

Hun understreker at testen kun er et øyeblikksbilde og gjenspeiler ikke alle flasker i partiet av produsentenes flasker.

Selv om produsentene sår tvil om NRKs forbrukertest, står Eurofins likevel fast på at resultatet er riktig.

– Nei, det er det ingen tvil om. Når en har testet både kjemisk og sensorisk for olivenolje, så er det gjort i henhold til de europeiske forordningene som sier hvordan man skal gjøre det. Resultatet helt riktig og som det skal være i henhold til regulativene, utdyper Dyrnes.

Bestrider testen

Ybarra påpeker som et faktum at testen FBI har gjennomført ikke holder bransjestandard.

– NRKs tester er ikke gjort etter bransjens egne, strenge standarder. Det er brukt for få godkjente smaksdommere i den sensoriske delen av testen, sier Groupo Ybarra i en uttalelse om testen.

Selskapet har dokumentert for NRK en rekke tester fra det samme partiet som flasken i FBIs test kom fra, og alle konkluderer med at det er ingen feil eller mangler ved oljen.

Her kan du lese rådata fra Eurofins og NRKs resultater på stikkprøvetesten:

Monini kjemisk - Monini sensorisk

Jamie kjemisk - Jamie sensorisk

Matmesteren Kjemisk - Matmesteren sensorisk

Ybarra kjemisk - Ybarra sensorisk

Coop kjemisk - Coop sensorisk

Rema kjemisk - Rema sensorisk

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)