Hopp til innhold

Forbrukerombudet: – Ikke ta opp lån her!

Forbrukerombudet advarer mot å ta opp lån i det svenske selskapet TrustBuddy. Selskapet mener selv de følger reglementet.

Advarer mot TrystBuddy

Jo Gjedrem i Forbrukerombudet advarer mot lån i TrustBuddy. Selskapet mener kritikken er urimelig.

Foto: Bjørn-Eivind Årtun (foto. Trustbuddy.com (faksimile), NRK.no (montasje)

Aggressiv og ofte villedende markedsføring av såkalte raske lån utgjør et økende problem for mange forbrukere i juletider.

Gry Nergård

– Ofte er det dem som i utgangspunktet ikke har råd til slike lån, som tar dem, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Foto: Forbrukerombudet

Faren er at mange ikke setter seg inn i hva lånet innebærer. En del selskaper unngår i tillegg å oppgi lovpålagte opplysninger.

Lånet kan vise seg å bli langt dyrere enn forbrukeren tror, og dette kan for mange være starten på alvorlige økonomiske problemer, mener Forbrukerombudet.

– Tilbyr selskaper kreditt med en tjeneste eller vare, enten via Internett eller i butikken, skal de oppgi hva varen vil koste totalt med kredittrenten. Priseksempler skal alltid oppgis, det skal ikke være noen skjulte kostnader for forbrukeren, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Fraråder å ta opp lån fra TrustBuddy

Ifølge Forbrukerombudet har kjente norske selskaper innrettet seg godt etter reglene.

Problemet er nyetablerte selskaper og firma stiftet i utlandet.

Jo Gjedrem.

– Det kan være mange som blir fristet til å ta opp lån i juletider. Men det er viktig å se på sin egen økonomi og huske at lånet også skal betales tilbake, sier fagdirektør i Forbrukerombudet, Jo Gjedrem.

Foto: Bjørn-Eivind Årtun

Derfor har Forbrukerombudet nå inngått et samarbeid med sine kolleger i Norden for å bedre kunne kontrollere selskaper på tvers av grensene.

– Vi har hatt mange aksjoner hvor vi har tatt pulsen på kredittopplysningene. Det er blitt bedre, men vi sliter med selskaper som er etablert i utlandet, forteller fagdirektør i Forbrukerombudet, Jo Gjedrem.

Det er særlig selskapet TrustBuddy Forbrukerombudet ønsker å advare mot.

– Vi vil fraråde å ta opp lån hos TrustBuddy. Selskapet er etablert i Sverige, men har ikke tillatelse til å operere i Norge.

– Finanstilsynet har gitt selskapet klar beskjed om å ikke henvende seg til norske forbrukere, men vi ser at det fra tid til annen dukker opp markedsføring på nettet.

Les også:

Tok opp 800 000 kr i forbrukslån

TrustBuddy: – Full rett til å operere i Norge

Administrerende direktør i TrustBuddy, Jens Glasø, mener selskapet holder seg til reglementet.

Jens Glasø

Administrerende direktør i TrustBuddy, Jens Glasø, mener selv de følger reglementet.

– Det er ikke riktig at vi ikke har tillatelse til å operere i Norge. Vi har ikke rett til å markedsføre oss i Norge, og disse reglene følger vi. Men det er ingenting som tilsier at vi ikke har lov til å ta imot norske kunder, sier Glasø til NRK.no.

Ifølge han er reglene for aktiv markedsføring for udefinerbare.

– Vi tok derfor kontakt med Forbrukerombudet og ba om et møte for en bedre dialog og klargjøring av reglene for en tid tilbake, men de takket nei.

Hvis Forbrukerombudet ønsker å advare norske forbrukere mot å inngå avtale med oss, burde de i stedet ta en dialog med oss, mener Glasø.

Han er imidlertid positiv til det nye samarbeidet mellom de nordiske forbrukermyndighetene, og håper dette kan fordre et bedre og ryddigere marked.

– Vårt primære mål er, og har alltid vært, å innrette oss etter de reglene som Finanstilsynet har satt, sier han.

Det er ikke første gang TrustBuddy blir omtalt i mediene: Aftenposten og E24 har tidligere rettet et kritisk søkelys mot selskapet.

– Ikke den gunstigste tiden å ta opp forbrukslån

Jo Gjedrem i Forbrukerombudet sier de fleste forbrukslånene er svært dyre, og at en paradoksalt nok bør være rik for å ta opp slike lån.

– Det kan være mange som blir fristet til å ta opp lån i juletider. Men det er viktig å se på sin egen økonomi og huske at lånet også skal betales tilbake.

– Med mange regninger i vente over nyttår er ikke julen den mest gunstige tiden å ta opp forbrukslån på, sier Jo Gjedrem i Forbrukerombudet.

Gjedrem har følgende tips til dem som vurderer et forbrukslån:

  • Husk å se hvor høy den effektive renten er. Alt skal være inkludert i den effektive renten, og det kan være et godt sammenligningsberedskap. Se derfor etter kredittlån med lavest mulig rente.
  • Se gjerne etter andre muligheter, det kan være andre løsninger som er bedre, som for eksempler å refinansiere boliglånet, sier Gjedrem.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)