Underlivs-app skal avsløre kjønnssykdommer

Har du utslett i underlivet, men synes det er for flaut å gå til legen? En ny mobilapp skal avsløre om du har en kjønnssykdom. Flere er kritiske til den nye appen.

STD Triage

Ta bilde av underlivet, fyll inn et skjema, og vips, så skal du få svar på om du kan ha en kjønnssykdom.

Foto: STD Triage (skjermbilde)/NRK (foto/montasje)

Den norske legen Alexander Börve har utviklet en ganske så uvanlig mobilapp.

Appen, som går under navnet STD Triage, skal nemlig gi svar på om man kan være smittet av en seksuelt overførbar sykdom.

Det eneste du må gjøre, etter å ha lastet ned appen, er å sende inn et par bilder av underlivet, og svare på noen spørsmål.

Alexander Börve

Lege Alexander Börve har utviklet appen STD Triage.

Foto: Privat

– Ta to bra fokuserte bilder, fyll inn informasjon som alder, kjønn, symptomer, varighet, allergier og medisinbruk, og send inn, sier Alexander Börve til NRK.no.

Deretter vil en lege analysere og vurdere bilder og informasjon, for så å kunne gi beskjed om brukeren kan roe nervene eller ta den en tur til legen.

– Svaret skal du få innen 24 timer av en kvalifisert lege, sier Börve.

Kommer til å koste opptil 300 kroner

Appen er tilgjengelig gjennom Apple Store og på nett. Den er gratis å laste ned, men vil du ha svar fra en lege, må du punge ut.

– Når svaret er tilgjengelig betaler du for å se det. Akkurat nå koster det rundt 60 kroner, men i fremtiden kommer det ligge mellom 200 til 300 kroner, forteller Börve.

Den relativt stive prisen er ifølge Börve verdt å betale dersom man er urolig for om man er smittet og ønsker et raskt svar fra en lege.

– Hva er det, er det normalt eller ikke normalt? Hva kan du gjøre, behandle det selv eller må man gå til legen? Vi vil i utgangspunktet at de som mistenker noe oppsøker lege så de unngår å smitte flere. Men tjenesten kan dempe angsten. Hvis du for eksempel skulle ha noe der nede søndag morgen – hva gjør du?, spør han.

Tar vare på bildene

Ifølge appens betingelser, som du må godkjenne for å bruke den, er du anonym som bruker, og informasjonen du sender inn skal ikke kunne kobles til din Apple ID eller annen konto du betaler med.

– Vi får ikke inn noen personvernopplysninger. Du betaler via en tredjepart i iTunes eller PayPal som så sender en kvittering til oss som da åpner svaret. Kvitteringen som sendes har ingen personlige opplysninger, forklarer Börve.

Selv om bildene ikke skal kunne kobles tilbake til avsender, tar Börve og teamet hans vare på de ulike bildene.

– Vi sparer på bildene og teksten med saksnummer, men ingen personlig informasjon. Bildene kan bli brukt til vår forskning eller til å gjøre tjenesten bedre, men vi selger ingen bilder videre til tredje part, forsikrer han.

Datatilsynet: – Stort misbrukspotensial

Kim Ellertsen, avdelingsdirektør i juridisk avdeling i Datatilsynet, er skeptisk til hvordan anonymiteten kan bevares.

Kim Ellertsen

Kim Ellertsen i Datatilsynet er skeptisk til bevaring av anonymiteten til brukerne av appen.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Full anonymitet kan vanskelig la seg gjøre, da det forutsetter at personen ikke kan spores tilbake til bilde eller annen informasjon som sendes ut i forbindelse med en slik app. Dette er jo også en betalingstjeneste, og da blir dette veldig fort for oss en personopplysning, sier Ellertsen til NRK.no.

Ellertsen stiller spørsmål ved hvordan utviklerne sikrer at informasjon ikke kommer på avveie.

– Sensitive personopplysninger skal behandles på en sikker måte. Hvis de har klart dette høres det veldig bra ut, og er et skritt i riktig retning. Men jeg vet ikke om det teknisk er mulig å ikke kunne koble tilbake til avsender, sier Ellertsen, og legger til:

– Misbrukspotensialet her er forholdsvis stort, slik jeg ser det, uten at jeg skal være helt negativ. Hvis det er helt anonyme data så er det ikke begrensninger på å ta vare på dem etter personopplysningsloven, sier Ellertsen.

Han legger til at siden helsevesenet stadig er i utvikling, er det viktig å se på hva som skal til for at slike apper blir gode.

Mener legesjekk er bedre

– Vi anbefaler ikke denne appen!

Det sier leder Marit Hermansen i Norsk forening for allmennmedisin.

Marit Hermansen

Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin

Foto: Privat

– Slike apper bygger opp under en tro om at bare teknikken er god, så er resultatet godt, uten at det nødvendigvis er kvalitetssikret, sier Hermansen til NRK.no.

Hun sier slike apper kan bli relevante i fremtiden, men akkurat nå er det en del fallgruver å gå i ved å velge bort legebesøket.

– Hvordan skal disse pasientene sikres juridisk, hvis de får feil diagnose? Dessuten er det en del usikkerhet om tryggheten rundt personopplysninger.

Hun sier at helsesystemet i Norge er så godt utbygget, at det ikke er noen grunn til å erstatte legebesøket med en app.

– Nesten alle er knyttet til en fastlege, som er godt kvalifisert til å ta seg av disse problemstillingene.

Hermansen legger også til at ved mistanke om kjønnssykdom har man rett til gratis konsultasjon og medisiner.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)