Hopp til innhold

Alltid sinna

Hun har det egentlig bra, men sliter med at hun ofte blir veldig sint for små bagateller. Allmennlege Jørgen Skavlan har gode råd.

Illustrasjonsbilde:Slåssing
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

 

Spørsmål

Jeg er en dame på 42 år. Jeg har det egentlig bra, både privat og på jobb, men jeg sliter med mye sinne. Det er vanskelig å forklare, men dette er fælt både for meg og resten av familien.

Jeg kan bli kjempesint for helt enkle ting. Alt kan være bra, men hvis jeg for eksempel søler litt når jeg spiser, slutter jeg å spise og er sint lenge etterpå. Når dette kommer blir jeg i tillegg skuffet og sint på meg selv, og resten av kvelden er som regel ødelagt. Jeg klarer ikke å skjerpe meg, det bare kommer.

 

Fortvilelse
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

 

Det er det samme når jeg er sulten og ikke får spist i tide. Da kan jeg være så sint at jeg ikke klarer å spise noe i det helt tatt, og jeg er sur hele kvelden. Jeg merker at sønnen min til tider er usikker på hvordan jeg reagerer på ting.

Kan dette være et tegn på sukkersyke? Hørte også engang at skjoldbruskkjertelen kan ha med slikt å gjøre? Kanskje det er noen enkle grep jeg kan gjøre? Håper du har et svar til meg. På forhånd takk for hjelpen!

 

Jørgen svarer

Hei. Nei, dette er nok ikke sukkersyke. Det du beskriver er nok mer et adferdsproblem knyttet til emosjonelle reaksjoner. Det betyr at det er enkelte ting som «trigger» sinnet ditt og som ditt bevisste «jeg» ikke greier å ta kontroll over.

Det er fint at du skriver og forteller om plagene dine. Det vanlige er jo at det er alle andre som tar feil og at man bruker krefter på å rettferdiggjøre sine utbrudd. Det kommer det sjeldent noe ut av.

Det du sier om sønnen din er svært vesentlig fordi trygghet og forutsigbarhet er så viktig for barn. De må skjønne våre reaksjoner og de må se at reaksjonene er proposjonale med og forståelige i forhold til handlingen. At han kan være engstelig for dine reaksjoner tror jeg du må ta alvorlig.

Jeg ser to muligheter som helt sikkert vil kunne hjelpe deg. Det viktigste har du allerede gjort. Du har nemlig innsett at du har et problem, og du ønsker å gjøre noe med det. Løsningen ligger i en av to ting - eventuelt i en kombinasjon av begge.

Først ville jeg tatt kontakt med en psykolog eller psykiater som kan lære deg litt om mekanismene som trer i kraft når du blir sint og gi deg teknikker for å mestre din reaksjonsform. Ofte kan dette være nok, men hvis ikke kan antidepressiva (såkalte «lykkepiller») være til god hjelp.

 

Piller (illustrasjonsfoto)
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Jeg har personlig et par pasienter som har hatt samme plager som deg og som ved bruk av antidepressiva (SSRI) har greid å få mye bedre kontroll både på sinnet sitt og sin utagerende adferd. Stort sett er dette mye «snillere» medikamenter enn det media vil ha det til. Det er ikke uten grunn at så mange mennesker føler at de får hjelp av pillene, og disse forteller ikke historiene sine til VG!

Vi vet at denne gruppen medikamenter har såkalt «adferdsmodifiserende effekt». En av pasientene mine fortalte meg følgende metafor;  han hadde hatt følelsen av å ha en ladd pistol i hodet som ustanslig gikk av, selv for små bagateller. Etter at han begynte med medikamenter var det som om noen satte på sikringen.

Lykke til!

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)