Hopp til innhold

Nå må du passe deg for disse

I dag starter spredningen av bjørkepollen, noe som kan bli svært ubehagelig for landets en million pollenallergikere. – Start med medisiner så fort som mulig, råder ekspertene.

Pollen

Fredag er første dag for spredning av bjørkepollen på Østlandet, Rogaland og Sørlandet.

Foto: Maria Elsness / NRK

Fredag 22. april begynner bjørka å sende ut de forhatte pollenkornene sine, dette er første dag for pollenspredning i år. Pollenvarselet.no melder at det nå er spredning på Østlandet, Rogaland og Sørlandet.

Allergimedisiner

Bruk litt tid på å finne rett allergimedisin for deg.

Foto: Maria Elsness / NRK

– Rundt 20 prosent av befolkningen har pollenallergi, det vil si omtrent en million. Bjørk er den pollentypen brorparten av dem er allergiske mot, sier Bo Gleditsch, assisterende generalsekretær i Norges Astma- og allergiforbund (NAAF), til NRK.no.

Litt tidligere enn antatt

Årets første spredning av bjørkepollen kommer noen få dager tidligere enn antatt. Finværet som er meldt i Sør-Norge de neste dagene bidrar til at pollenspredningen vil tilta.

– Når bjørkepollenspredningen først starter og det er fint vær, går det ganske fort, sier Hallvard Ramfjord, pollenforsker i NAAF, i en pressemelding.

Bjørka er en skikkelig versting, og bjørkepollensesongen er den tøffeste for allergikerne.

– Bjørka er verstingen fordi den finnes over hele landet i forskjellige varianter. I tillegg sprer den mye pollen, og det er også mye allergener i pollenet, forklarer Ramfjord.

– Begynn med medisiner

Pollenmaske

Bo Gleditsch i Norges Astma- og Allergiforbund viser frem pollenmasken.

Foto: NAAF

Det klare rådet fra ekspertene er å starte med allergimedisiner straks.

– Vi råder allergikerne til å starte med medisiner en til to uker før spredningen starter. Men hvis du ikke allerede har begynt med tabletter, så ikke tenk at det er for sent. Selv om det tar en ukes tid før medisinene gir full effekt, vil du fortsatt kunne merke bedring, sier Gleditsch i Allergiforbundet.

Bjørkepollensesongen vil vare i rundt tre uker. Det vil fortsatt gå litt tid før det braker løs nord i landet.

NAAF har en rekke råd til deg som gruer deg til de neste ukene, sjekk faktarammen.

– Hvis man er virkelig hardt rammet, er ofte det beste å bare komme seg helt vekk fra pollenet. Å reise på fjellet kan for eksempel være lurt, råder Gleditsch.

Et annet ekstremt tiltak, er pollenmaske. En maske du tar på når det er mye spredning ute.

Anbefaler vaksine

Det finnes to typer sprøyter du kan ta mot pollenallergi. Det ene er kortison, som ofte hjelper raskt ved kraftig allergi. Men kortisoninjeksjoner må ikke forveksles med allergivaksine.

Vaksinen behandler allergien og kan gjøre deg frisk, mens kortison kun behandler symptomene i en kort periode.

– Vi fraråder virkelig kortison i forebyggende øyemed på grunn av risiko for bivirkninger. Er du veldig hardt rammet, er det bedre å starte med allergivaksinasjon. Særlig for barn, ungdom og unge voksne anbefaler vi vaksinasjon. Da er målet at du skal bli omtrent immun mot plagene, selv om dette ikke kan garanteres, avslutter allergiekspert Gleditsch.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)