Hopp til innhold

Bli kvitt allergien med vaksine

Sprøytebehandling kan kurere deg helt for allergi. - Det er verdt hver time og krone, mener Tone Ytterhaug Sæther (43). Sjekk hvordan du kan si farvel til allergien.

Tone Ytterhaug Sæther

Tone Ytterhaug Sæther er kvitt pollenallergien, og kan endelig nyte våren utendørs.

Foto: Monica Holmvik Garrett

Les også: Halv pris på svensk pollenmedisin

Bjørka har endelig roet seg ned over store deler av landet. Pollenallergikerne kan endelig nyte sol og sommer utendørs, og slippe å sitte inne med vinduene igjen.

Hvis du ikke orker en smertefull vår med pollenplager enda en gang, finnes det faktisk håp: Allergivaksine.

Rose Lyngra

Rose Lyngra i Astma-og allergiforbundet.

Foto: Nina Brun

- Foreløpig er det stort sett allergi mot bjørk og gress man vaksineres for. Noen pasienter kan også merke at kryssreaksjonene på mat minsker etter gjennomgått vaksinering, forteller Rose Lyngra, rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), til NRK.no.

Sjekk pollenvarselet der du bor!

Kan også fjerne andre allergier

Unntaksvis vaksineres også pasienter med andre allergiplager.

- En sjelden gang vaksinerer vi også mot midd og husdyr, uttaler Thor Arne

Thor Arne Grønnerød

Thor Arne Grønnerød, barnelege og sjefslege ved Klinikk for allergi og luftveissykdommer.

Foto: Privat

Grønnerød, barnelege og sjefslege ved Klinikk for allergi og luftveissykdommer. På hans klinikk allergivaksineres omtrent 500 pasienter i året.

Tone Ytterhaug Sæther (43) fra Oslo er ferdig vaksinert, og kan ikke få fullrost resultatet.

- Det er som natt og dag. Jeg var veldig allergisk mot bjørk, og det hemmet meg mye om våren. Det er herlig å kunne nyte våren for fullt, og jeg tenker lite på alle de årene jeg slepte meg gjennom våren og håpet den gikk fort over, forteller hun.

Krever mye av deg som pasient

Bjørkepollen

Bjørka er fryktet av mange allergikere om våren.

Foto: ScanStock

Men selv om resultatet av allergivaksinen høres fristende ut, er det ikke så helt enkelt å vaksinere seg. Det tar tid, og du må ta mange sprøyter før du er i mål.

Allergivaksinasjon er derfor et behandlingsalternativ for de som har langvarig og alvorlig allergi, og som ikke har tilfredsstillende effekt av allergimedisinene.

- I begynnelsen er det oppvaksinering med sprøyter en gang i uken i syv uker. Etter dette, tar du en vedlikeholdsbehandling omtrent hver åttende uke i tre til fem år, opplyser Lyngra i NAAF.

Men er du allergisk mot gress, har det nå kommet en ny og enklere vaksineringsmetode – en smeltetablett som du legger under tungen hver dag i ca. tre år. Foreløpig ser det ut til å ha samme effekt som sprøytebehandling.

Bivirkninger vanlig

Du kan ofte få svake allergiske reaksjoner mens vaksineringen pågår.

- De første gangene jeg tok sprøyten reagerte jeg med de symptomene jeg vanligvis har når jeg er allergisk, men det avtok etter hvert, forteller pasient Tone.

Allergilegen bekrefter dette:

- Man kan få litt bivirkninger samme dag, og bli trøtt og uopplagt. Man kan også få en betydelig allergisk reaksjon av vaksinen . Det følges derfor strenge rutiner for å unngå dette. Vi sjekker alltid en del ting hver gang pasienten får sprøyten, man kan for eksempel ikke ha en infeksjon, eller være for sliten. Vi trapper også ned behandlingen når det er pollensesong,
opplyser Grønnerød ved Klinikk for allergi og luftveissykdommer.

Virker ikke på alle

Vaksinen fungerer dessverre ikke på alle.

- Den virker på omtrent 70 prosent, så normalt blir man veldig fin og symptomfri. Noen pasienter må også regne med å ta vanlige allergimedisiner i tillegg etter vaksinering, forteller lege Thor Arne Grønnerød.

Om vaksinen virker på deg eller eller ei, kan man ikke si sikkert før etter det tredje året med vaksinering.

Usikkert hvor lenge vaksinen virker

Allergivaksinering ble utført i stor stil for 30-40 år siden.

- Det stoppet nærmest helt opp i Norge på grunn av dårlig effekt og tildels alvorlige bivirkninger. Men med forbedrede vaksiner og nye forskningsdata, startet vi opp igjen for vel ti år siden. Vi har ikke fått tilbakemeldinger på at pasienter har mistet effekten av vaksinen. Så det ser ut til at hvis man først ha fått effekt, så varer det, mener Grønnerød.

Ikke dyrt

Du betaler egenandel for vaksineringen, opp til frikortgrensen.
Men det er ikke alle steder i landet det er like lett å finne en lege som kan vaksinere deg.

- Det enkleste er om du spør fastlegen din om å bli henvist til nærmeste spesialist, sier rådgiver Lyngra i NAAF.

- Du får utrolig mye igjen for det

Vaksinasjonsopplegget krever altså en stor innsats fra deg selv. Men Tone Ytterhaug Sæther er fortsatt ikke i tvil:

- Det var verdt hver time og krone, du får så utrolig mye igjen, mener den tidligere pollenallergikeren.

Les også: Terror fra oven truer eksamen

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)