NRK Meny
Normal

Akupunktur mot isjias

Det kan være flere årsaker til strålende smerter fra ryggen og nedover rumpe, lår og helt ut i foten. Uansett årsak vil akupunktur kunne hjelpe.

Spørsmål

Hei. Det siste året har jeg blitt mer og mer plaget av smerter i høyre «skinke» med stråling nedover i foten hvis jeg sitter stille mer enn 30 minutter. Kan det være isjias? Kan akupunktur ha en god effekt på dette problemet?

Siri svarer

Hei. Ja, det kan være isjias, det vil si en irritasjon av en stor nerve som heter ischiasnerven og som forsyner muskulatur/hud i både rumpe og lår, legg og fot. Nerven har et forløp nedover og bak på låret, og smerten kan gå helt ut i foten.

Dersom du er plaget av dette bør du gå til legen din og få tatt et MR-bilde av ryggen. Da vil du få beskjed om det er dette du har eller ikke. Dersom du har et lite prolaps (en skiveutglidning i ryggen) er mitt neste spørsmål hvorfor har du fått det, og hva som kan gjøres for å få det bort eller forebygge flere slike utglidninger?

I akupunkturlæren sier vi at milten har ansvaret for å «holde ting på plass» og de som får prolaps kan for eksempel ha svak miltenergi. Derfor vil jeg absolutt anbefale deg og gå til en akupunktør for å få hjelp til å balansere milten din energimessig.

Hvis MR-bildet er negativt - altså at det ikke ischiasnerven som gir deg smerten, kan det tenkes at du har såkalt meridiansmerte i blæremeridianen. Den har samme forløp nedover låret og ut i foten. Dette vil også en akupunktør kunne hjelpe deg med.

Det kan også tenkes at smerten er forårsaket av en feilstilling i skjelettet. Da er det lurt å oppsøke en kiropraktor eller en osteopat.

Håper du finner ut av dette!

Hilsen Siri Aabel

Lege og homopat

Lenker

  • Spør Siri Aabel

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.