NRK Meny
Normal

Advarer mot «snooze»-knappen

Det er fristende å utsette vekkeklokka når den ringer. Men hvor smart er det egentlig?

Trøtt, søvnproblem

Klokka ringer alltid for tidlig.

Foto: Colour Box

For mange av oss føles det uutholdelig tidlig når klokka ringer, men med et lite trykk kan morgenen utsettes med noen få minutter.

Og sånn holder vi på, med fem nye minutter og fem nye minutter, hver morgen, hele året. Burde vi heller satt vekkerklokka på litt senere og stått opp når den ringte?

Hva slags søvnkvalitet får man egentlig i de få minuttene før klokka ringer igjen?

- Jeg vil absolutt ikke reklamere for å bruke snooze-knappen, sier professor Poul Jennum til Videnskab.dk.

Dårlig søvnkvalitet

For søvnen vi får mens vi venter på neste vekking er ikke noe særlig å skryte av, ifølge professoren i klinisk nevrofysiologi ved København Universitet.

Spesielt hvis man bruker snooze-funksjonen mange ganger og kanskje står opp en time etter at man ble vekket første gang.

- Det er faktisk bedre å stille vekkerklokken til en time senere, sier han.

Avbrytelsene i søvnen er årsaken til dette.

Bedre å våkne til lys

Hvis man trenger å våkne gradvis, anbefaler Jennum heller lysvekking.

- Det er fysiologisk sett bedre at det er lys som blir kraftigere og kraftigere som vekker oss, sier han.

Før man fikk god innendørsbelysning var det naturlig å legge seg og stå opp med sola. Men i våre dager er dette lite praktisk.

Jennum anbefaler en vekkelampe som avgir et gradvis sterkere lys helt til du våkner.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.