«Fredrik» ble impotent av penisforstørrelsen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En enkel og rask behandling med Macrolane skulle gjøre penisen til «Fredrik» større. Han har angret på inngrepet siden, og vil advare andre mot middelet.

I Plus (Forbrukerinspektørene i Sverige) blir vi kjent med svenske «Fredrik», som ønsker å være anonym. Han dro til en klinikk i Sverige, og ønsket en penisforstørrelse. I dag kan han ikke holde på en ereksjon uten hjelp av tabletter og sexhjelpemiddel.

Tankene om å forstørre penis begynte allerede da han var 20 år. En kommentar fra hans daværende kjæreste, om at penisen til ekskjæresten hennes var stor, tolket han som at hans penis måtte være liten.

– Helt plutselig hadde jeg et kompleks som jeg ikke hadde hatt tidligere. Jeg følte meg veldig dårlig av det, forteller «Fredrik» til Plus.

Større penis på 1-2-3

«Fredrik» leste en artikkel om penisforstørrelse – «Peter fikk større penis i lunsjen». Det var da han for første gang hørte om Macrolane. Han leste mer om middelet, og syntes det virket som rene mirakelmedisinen. Da han kontaktet en skjønnhetsklinikk for å booke en behandling ble han ikke advart mot bivirkninger.

– Ingen informerte meg om noen risiko. Jeg oppfattet at det var helt risikofritt og at det ikke fantes noen bivirkninger, sier han.

Inngrepet kostet rundt 20.000 kroner og gikk ut på at en geleaktig substans, en såkalt filler, injiseres i penis og fylles på til ønsket størrelse. Macrolane er ikke et permanent produkt, men brytes ned over tid. Vanligvis varer det i et år.

Før behandlingen startet måtte «Fredrik» skrive ned navn og adresse på et blankt A4-ark, og samtidig gå god for at han var frisk.

Hadde smerter i et halvt år

Før han dro fra klinikken samme dag var instruksen fra legen at han måtte hvile, og holde seg unna sex i tre uker. Men allerede da han kom hjem fikk han ekstremt vondt. Han beskriver penisen sin som en tennisball, og ringte til klinikken som mente at han bare kunne ta noen smertestillende.

Smerten varte i et halvt år, og hevelsen gikk over i tre kuler som ikke forsvant.

– Da sendte jeg en skademelding til Pasientskadeerstatningen og Helsetilsynet, men det skjedde ingenting, sier «Fredrik».

Ved en tilfeldighet fant han en nettside som søkte menn som hadde blitt rammet av problemer etter Macrolane-injeksjoner i penis. Via dem kom han i kontakt med en klinikk som hjalp ham å tappe middelet fra penis i fire-fem omganger. Men han blir aldri kvitt alt, noe som i følge leger også er tilfellet for flere andre.

Vil advare andre

I tillegg er en blodkanal i «Fredriks» penis er ødelagt, og han klarer derfor ikke å holde på en ereksjon.

– I tillegg til at min penis har blitt misformet, så har det også ødelagt samlivet med samboeren min, innrømmer han.

I dag er det mer enn ti år siden inngrepet. Nå ønsker han å fortelle sin historie, slik at andre som overveier en penisforstørrelse er klar over de mulige komplikasjonene som kan forekomme.

– Det går ikke en dag uten at jeg angrer på dette.

En risiko som må aksepteres

Plastisk kirurg Morten Kveim har tidligere uttalt at han er kritisk til bruk av Macrolane til penisforstørrelse, fordi det er for risikabelt. Men bruk i bryster og bak, har han ingen motforestillinger mot.

Øydis Castberg

Kommunikasjonssjef i Norsk personskadeerstatning (NPE), Øydis Ulrikke Castberg.

Foto: Peder Songedal / Norsk pasientskadeerstatning

Men det er ikke bare penisforstørrende inngrep kan føre til varige mén. I perioden 1991 til 2013 har Norsk pasientskadeerstatning mottatt 31 erstatningskrav fra pasienter som har opplevd plager etter operasjoner på penis. Bare fem av dem har fått medhold.

– Pasientene er operert for blant annet skjevhet, misdannelser, trang eller overflødig forhud og med innsetting av protese på grunn av impotens. Sju av de 31 pasientene er under 18 år, den eldste er 76, forteller kommunikasjonssjef i Norsk pasientskadeerstatning, Øydis Ulrikke Castberg til NRK.no.

Pasientene fikk medhold som følge av svikt i behandling. De fikk komplikasjoner i form av arrdannelser, smerter, ikke korrekt smertelindring, nedsatt følsomhet og infeksjon som førte til vevsdød fordi infeksjonen ikke ble oppdaget i tide.

Ett tilfelle gjelder feilmedisinering, da blodfortynnende medisinering ikke ble avsluttet før operasjonen. Dette førte til blødning og blodforgiftning. Likevel har de fleste fått avslag.

– I avslagssakene krever pasientene erstatning for blant annet smerter, nedsatt følelse, overfølsomhet, misdannelser og ereksjonssvikt. De fleste har fått avslag fordi komplikasjonen som oppsto er innenfor en risiko ved behandlingen som må aksepteres, forklarer Castberg.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)