Hopp til innhold

– Vond lukt er skam og tabu

Det kan være svært vanskelig å snakke om at noen lukter vondt. I dagens velduftende samfunn mangler vi et språk for det ekle og uestetiske, mener forsker.

Pleie av eldre

LUKT OG LIDELSE: Pleie og stell av eldre kan by på store utfordringer når sår, infeksjoner og andre skader blir illeluktende. En ny doktorgrad tar opp problematikken som forbindes med skam og tabu, både av pasienter og sykepleiere.

Foto: colourbox.com

Det lukter ordentlig råttent. Jeg har aldri vært i et likhus, men innbiller meg at det er sånn det må lukte der.

Sitatet er hentet fra doktorgradsavhandlingen til førsteamanuensis Grete Breievne og tilhører en pasient som beskriver sitt verkende kreftsår.

Pasienten er avhengig av daglig pleie fra hjemmesykepleien, og er en av flere som har deltatt i studien om hvordan vondt lukt oppfattes og håndteres av pasienter og helsepersonell.

– Temaet er delikat og blir møtt med en øredøvende taushet. Dette er smertefullt og vanskelig både for den som lukter og den som kjenner lukten, sier Breievne til NRK.

Måtte kaste opp

Heidi Hohtari

UBEHAGELIG: Heidi Hohtari i hjemmesykepleien har opplevd å måtte kaste opp i møte med pasienter som lukter vondt.

Foto: Privat

Heidi Hohtari har lang erfaring som sykepleier, og har opplevd mange vanskelige møter. Noen ganger har hun med seg en pose for sikkerhets skyld.

– Jeg har faktisk måttet kaste opp foran pasientene. Infeksjoner er verst. Da lukter det råtten, gammel fisk. Lukten er intens, spesielt når vi åpner en bandasje for å rense sår som har vært innestengt, forteller hun.

Lukten snakkes det ikke om, sier sykepleieren.

– Lukt er fortsatt tabubelagt. Vi vil ikke såre hverandres følelser.

Mange pasienter rammes

Grete Breievne

TABU: Det er smertefullt både for pasientene som lukter og de som behandler så lenge ingen snakker om det som er ubehagelig, sier forsker Grete Breievne.

Foto: Lovisenberg diakonale høgskole

Det er denne tausheten førsteamanuensis Grete Breievne vil til livs.

Pasienter med kreft, brannskader, sykdommer i mage- og tarm, inkontinens og store sår er spesielt utsatt, sier Breievne.

Studien viser at sykepleierne oppfattet lukt som sosialt skambelagt, og var redd samtaler om dette ville såre pasientene. Pasientene på sin side opplevde tausheten som krenkende.

– Vond lukt er forbundet med skam. Den som kjenner lukten har et ønske om å komme seg bort, mens den som lukter sitter med en grunnleggende angst for den andres avsky, forklarer forskeren.

Sosial isolasjon

Konsekvensene for de som lukter vondt er store. Mange blir sosialt isolerte, ved at de vegrer seg for å delta i sosiale sammenhenger.

– For mange av pasientene var det også en dyster realitet at andre trakk seg unna. Det var ikke dramatiske brudd, venner og bekjente bare «fadet» ut. De opplevde å ikke bli invitert i selskap, og hvis de selv inviterte ble innbydelsene ofte avslått, sier Breievne om funnene sine.

Sykepleier Heidi Hohtari er glad for at det forskes på problematikken og tror dette åpner opp for en viktig og nødvendig diskusjon.

– Vi trenger en holdningsendring og dette kan være starten. Det vil hjelpe å snakke sammen om det som er ekkelt, slik at vi kan finne en felles forståelse rundt det som er tabubelagt, sier Hohtari.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)