Hopp til innhold

– Tenk deg om før du bytter jobb nå

Planer om å bytte jobb i løpet av de neste månedene? Da bør du tenke deg ekstra godt om, oppfordrer forbrukerøkonom.

Ledige jobber Kristina Picard

Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand advarer ikke mot å skifte jobb i usikre tider, men sier det er lurt å tenke seg om først.

Foto: Storebrand/Nav.no

Arbeidsledigheten har steget måned for måned denne høsten, samtidig varsler flere norske bedrifter bråstopp i norsk økonomi neste år. Boligprisene faller, og enkelte mener de kommer til å gå videre ned i tiden fremover.

Det har vært mange negative oppslag om norsk økonomi denne høsten, og det er kanskje ikke rart om du føler deg usikker på hva som skjer med lommeboken din fremover.

– Jeg mener at noe av det viktigste du kan gjøre økonomisk i usikre tider, er å sikre inntekten din, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand, til NRK.no.

Har du et normalt boliglån, er dette lånet beregnet ut fra hvor mye du tjener. Mister du jobben og inntekten faller bort, tar det som regel ikke lang tid før det blir vanskelig å betjene lånet, ifølge Picard.

– Langvarig arbeidsledighet får som regel store konsekvenser for privatøkonomien, sier hun.

Arbeidsmarked

I skrivende stund er det cirka 12.500 ledige stillinger ute på Finn.no og rundt 14.700 stillinger tilgjengelig på Nav.no.

Foto: Faksimile/Finn.no
Den første som må gå

Derfor er forbrukerøkonomens råd, til deg med lån og en sikker jobb, om å tenke deg godt om før du skifter beite. Er du ny i en bedrift, kan det nemlig hende du er den første som må gå i harde tider.

– I mange bransjer er det fortsatt ansiennitet på nåværende arbeidsplass som veier tyngst i tider med nedbemanning. Er du ny i jobben, er du helt nederst på den ansiennitetsstigen, sier Picard.

Er du relativt fersk på arbeidsmarkedet, kan det også veie mot deg i en slik prosess.

– Mange steder er du også utsatt hvis du er blant de yngste på arbeidsplassen fordi du har kortere arbeidserfaring enn kollegene dine.

Picard legger til at det er spesielt noen grupper som bør tenke seg om før de bytter jobb.

– Tall fra NAV viser at ledigheten er størst blant unge, og at det har blitt tøffere for dem som jobber med butikk og salg og for ingeniører og IKT-arbeidere. Ledigheten er høyest blant dem som jobber innen reiseliv og transport.

Lang ansiennitet er et pluss

Arbeidslivsforsker Jørgen Svalund ved Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning (Fafo) er enig med forbrukerøkonomen: Om du er bekymret for egen økonomi, bør du tenke gjennom hvor lurt det er å skifte jobb.

Jørgen Svalund

Arbeidslivsforsker Jørgen Svalund Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning (Fafo).

Foto: Fafo

– Lang ansiennitet gjør at jobben er tryggere enn om du er fersk i en bedrift. Det at du har jobbet der en stund, betyr jo normalt sett at du har lært noe og derfor sitter med mye relevant kompetanse. Ansiennitet og kompetanse er to ting som gir ekstra trygghet, sier forskeren til NRK.no.

Ansiennitet kommer godt med uansett om det er gode eller dårlige tider.

– Slik er det jo egentlig hele tiden. Selv når det er gode tider, kan det jo hende at bedriften går dårlig og enkelte må slutte, sier han.

Andre grunner for oppsigelse

Svalund har nylig disputert for sin doktorgrad ved Universitetet i Oslo. Den omhandlet blant annet norske arbeidsplasser under finanskrisen i 2008.

Under finanskrisen måtte mange bedrifter ty til oppsigelser. Men ikke alle fulgte ansiennitetsprinsippet.

– I en bedrift der folk sitter med forskjellig kompetanse og gjør forskjellige arbeidsoppgaver, er det mer krevende å følge ansiennitetsprinsippet, sier Svalund.

I slike bedrifter er det mer vanlig å bruke andre tiltak som for eksempel sluttpakker, for å løse situasjonen. Andre ganger kan kompetansesammensetning være avgjørende.

– Bedrifter der det er mange som sitter på mer eller mindre samme kompetanse og gjør samme jobb, er det ikke uvanlig at arbeidsgiveren bruker ansiennitet som utgangspunkt i en oppsigelsesprosess, forklarer Svalund.

Skift jobb internt – og vis deg frem!

Forbrukerøkonom Kristina Picard har et råd til deg som overhodet ikke har lyst til å fortsette i stillingen du har nå.

– Er du lei jobben, så se på hvilke muligheter som finnes internt før du går til det skrittet å søke deg ut.

Et annet tips er å skinne litt ekstra på arbeidsplassen nå i de usikre tidene.

– Jobber du i en utsatt bransje, kan dette være tiden for å stå på litt ekstra og vise seg frem på arbeidsplassen heller enn å søke seg ut, sier Picard til NRK.no.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)