Hopp til innhold

– Ta med bilsete til barna på ferie

Trygg Trafikk erfarer at ikke alle er like flinke til å sikre barna på ferie.

Tobarnsfamilien fra Østlandet har valgt leiebil fremfor charterbussen fra flyplassen, fordi de ikke ville reise med yngstejenta usikret på fanget.

Marianne Wahlstrøm med barn

Marianne Wahlstrøm vil at barna skal sitte forsvarlig sikret i bilseter både i Norge og på ferie.

Foto: Helge Kaasin / NRK

Marianne Wahlstrøm med barn

Marianne Wahlstrøm vil ikke reise med minstejenta på fanget, derfor har de valgt leiebil.

Foto: Privat
Tonje Fossum

Reisende kan ta med egne bilstoler til barn over to år, under forutsetning av at det ikke krever trepunktsbelte og at du betaler for det setet du tar opp, sier Tonje Fossum fra Ving.

Foto: Ving

Marianne Wahlstrøm og familien har bestilt ferie til Spania med Ving til sommeren, men har valgt bort charterbussen.

– Det spiller ingen rolle hvilket land vi er i, jeg vil at barna mine skal være like godt sikret i bil og buss uansett om det er i Norge eller ikke, sier hun til NRK.no.

Oppfordret til å ha yngstemann på fanget

Etter å ha bestilt sydenreisen kontaktet hun Ving på e-post og spurte om hun måtte medbringe egne bilstoler til barna, eller om bussene som skulle transportere dem til og fra flyplassene var utstyrt med det.

Svaret var ikke et aktuelt alternativ for tobarnsfamilien.

– Jeg ble oppfordret til å ha vårt yngste barn på fanget, fordi de ikke hadde busser vi kunne ha med eget barnesete i, sier barnas mor.

Slik hun fikk det forklart på e-post, var det kun mulig å ha med eget bilsete dersom barnet var eldre enn to år.

Vings markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Fossum bekrefter at det stemmer.

– Nei, per i dag kan man ikke ta med eget bilsete til barn under to år. Dette er noe vi jobber med for å se om vi klarer å løse, sier hun til NRK.no.

– Vi har to barn, en på tre år og en på 14 måneder, og vil ikke reise uforsvarlig med dem, sier barnas mor.

De har bestemt seg for å leie bil, og tar med egne bilseter.

– Når vi først skal bruke penger på leiebil orker jeg ikke ta sjansen på å leie barneseter som kanskje ikke passer, forklarer hun.

Sikkerhetsbeltene begrenser

Ving forteller at de gjerne skulle kunne tilby alle som vil en sikker busstransfer, og de jobber med å prøve å få på plass løsninger for dette.

– Det store problemet er først og fremst trepunktssele, noe som nesten ikke finnes på busser ute i Europa i dag, og som de fleste barnestoler krever, forklarer Tonje Fossum.

I Spania, og svært mange andre land nordmenn ferierer i, er det ikke påbud om barnesete på lik linje som i Norge.

– Vår busstransfer er et rimelig alternativ, og det er et frivillig og valgfritt alternativ til transport. Noen velger dermed å ha leiebil for at de skal få ivaretatt den sikkerheten de ønsker for spedbarnet, forklarer hun videre.

Ønsker du å reise rimeligere, kan du velge bussen.

– Da følges de sikkerhetsregler som gjelder i det landet du er i, legger hun til.

Hvis du er villig til å betale for et eget sete til barnet, kan du ha med eget bilsete i bussene Ving bruker på sine charterturer, til barn over to år.

– De som har egne bilstoler kan ta disse med, under forutsetning av at det ikke krever trepunktsbelte og at du betaler for det setet du tar opp, sier hun.

Da må du selv installere og avinstallere bilsetet.

– Leiebil eller taxi er et annet alternativ. Vi hjelper også til med å bestille leiebil før reisen, mens taxi gjøres direkte på flyplassen, legger Fossum til.

Kan betale for eget sete

Helen Begby

Du kan kjøpe transferseter til de minste på bussen, sier Helen Begby fra Apollo.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Kirsti Irgens Ertsås

Det kommer helt an på hvilket land man reiser til om du kan ta med eget bilsete, sier Kirsti Irgens Ertsås fra Star Tour.

Foto: Star Tour
Carina Henske

Jeg ville aldri dratt på ferie med en nyfødt hvis jeg ikke kunne feste barnesetet tilstrekkelig, men jeg har kjørt en halvtime med barna, da de var fire og seks år, med topunktssele, sier Carina Henske fra Trygg Trafikk.

Foto: Olav Heggø / Trygg Trafikk

Ving er ikke alene om å ikke ha barneseter i charterbussene.

«Vær oppmerksom på at busser, taxier o.l. ikke har barneseter. Har du behov for barnesete, bør dette tas med hjemmefra.», skriver Apollo på sine sider.

Også på deres reiser kan du kjøpe eget sete til de minste.

– Det går fint å ta med eget bilsete til barn under to år hos oss, sier Helen Begby, informasjonssjef i Apollo til NRK.no.

Barn under to år har i utgangspunktet ikke eget sete, men foreldrene kan kjøpe egen plass på bussen til dem for å kunne bruke barnesete.

– Prisen varierer med tanke på sted og avstand, men du betaler barnepris også for barn under to år, legger hun til.

Reiser du med Star Tour, avhenger det av hvilket land du skal til.

– Noen land har barneseter i bussen, andre ikke. Hos noen kan man ta med eget sete. Løsningen vil derfor være å kontakte det aktuelle reisemålet man skal til før avreise, skriver Kirsti Irgens Ertsås, informasjonsrådgiver i Star Tour i en e-post.

– Ikke uvanlig med barn på fanget

Trygg Trafikk erfarer at vi i Norge er veldig nøye på barnas sikkerhet, men at ikke alle er like flinke til å sikre barna på ferie.

– Det er mange som sitter med barna på fanget på charterbussen til og fra flyplassen, sier Carina Henske, kommunikasjonsrådgiver og prosjektleder for barn i bil hos Trygg Trafikk til NRK.no.

De får om lag 20 henvendelser hvert år om sikring av barn på ferie.

Hennes klare råd er å sikre barna like godt på ferie som hjemme i Norge.

– Vi oppfordrer foreldre som skal reise på ferie til å sikre barna forsvarlig også på tur, og ta med eget bilsete til barna, påpeker hun.

Du kan enten plassere barnesetet i bussen dersom den har belte som kan feste barnesete, eller leie leiebil. Noen selskaper leier også ut barnesete sammen med leiebilen.

– Med de minste opp til 13 kilo er det lett å ta med sete, men det er flere som tar med bilsete i neste vektklasse også. Veier barna over 15 kilo er også bilpute et alternativ, legger hun til.

Trygg Trafikk: Slik sikrer du barn i buss

Sjekk beltene før du drar

Trygg Trafikk oppfordrer også reisende til å sjekke hva slags belter det er i bussen før dere drar.

– Noen bilseter kan du feste med topunktsbelte. Det står forklart i bruksanvisningen, så husk å ta med den, oppfordrer hun.

Men generelt er Trygg Trafikk særdeles skeptiske til slike bussbelter.

– Vi anbefaler aldri topunktssele til barn generelt, heller ikke til voksne. Det er stor risiko for alvorlige indre skader, og slagskader fordi kroppen kastes frem, sier hun.

Og enda verre er det med barn på bilpute i topunktssele.

Hvis bussen ikke har trepunktsbelter skal du ikke bruke bilpute, da sitter barnet tryggere uten, avslutter hun.

Trygg Trafikk: Slik sikrer du barn i bil

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)