Hopp til innhold

– Ta deg en høneblund på jobben

En høneblund midt i arbeidstiden kan gjøre deg mindre syk og mer produktiv, mener søvneksperter.

Hvile

En høneblund midt på dagen gir deg overskudd og mer arbeidslyst, mener søvnforskere.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Hva tror du sjefen din sier hvis du begynner å sove på jobb, ja tar deg en høneblund midt i arbeidstiden?

Flere bør lære seg kunsten å ta en «powernap», mener søvneksperter.

– Vi ser så store positive effekter av en «powernap», at flere kunne hatt nytte av det. Man restarter seg selv, og det er spesielt bra i yrker der man må være årvåken hele tiden, sier søvnforsker Børge Sivertsen ved Folkehelseinstituttet.

– Husker bedre

Sivertsen sier det er gjort mye forskning på høneblunder, blant annet i USA og Sverige. I nabolandet har man sett at sykefraværet har gått ned hos kommuner som har innført muligheten for «powernaps».

– En «powernap» på mellom 15 og 20 minutter viser seg å være svært bra, forklarer han.

Børge Sivertsen, søvnforsker

Søvnforsker Børge Sivertsen synes flere bedrifter bør legge til rette for en kort lur i arbeidstiden.

Foto: Privat

Han forteller at man husker bedre, hjernen får en liten «time out» og fungerer mer optimalt etterpå.

– Søvn deles inn i flere faser. Sover du mellom 15 og 20 minutter, rekker du ikke å falle i dyp søvn. Den dype søvnen vil vi ikke ha, for da risikerer du å stjele fra nattesøvnen.

Han synes flere bedrifter med fordel kan legge til rette for en kort lur i arbeidstiden.

– Når man ser hvordan innsatsen og produksjonen blir redusert når man er trøtt, slår en høneblund positivt ut.

Hvilerom hos Deloitte

Hos Deloitte i Oslo har de to hvilerom.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– En pust i bakken

Da over 650 ansatte i Deloitte skulle flytte inn i nye lokaler i Oslo, var det naturlig å bygge to hvilerom. Det har bedriften nemlig hatt siden 80-tallet.

– Vi har hvilerom slik at ansatte kan ta seg en pust i bakken, meditere, sove litt eller amme, hvis det er behov for det, sier partner Margrete Guthus.

Margrete Guthus

Partner Margrete Guthus i Deloitte sier det er viktig som arbeidsgiver å ta hensyn til at mennesker er forskjellige.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Det er fritt frem for den ansatte selv å bestemme hva man vil gjøre på rommene.

– Mennesker er forskjellige. Da er det fint å ha et rom man kan nullstille seg på eller ta en liten hvil på, hvis man kjenner behov for det.

Hvilerom

En sofa, pute, bord og et teppe står tilgjengelig for ansatte hos Deloitte i Oslo når de føler behov for å hvile litt i løpet av dagen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Daglig leder i EMConsulting og partner i Marshmallow group, Erik Møller, har lært ledere og ansatte å ta seg en «powernap» i over 30 år. Selv er han helt avhengig av høneblunden sin rundt klokka 14 hver dag.

– Da legger jeg meg på en futonmadrass på kontoret og får ned turtallet med 15–20 minutters halvsoving. Jeg liker å kalle det for «dupping».

Erik Møller

Bedriftsrådgiver Erik Møller er helt avhengig av en liten dupp på jobben rundt klokka 14. Da kommer trettheten sigende. Etterpå føler han seg opplagt.

Foto: Privat

Etter «duppen» merker han stor forandring.

– Jeg får et bedre humør og blir mer motivert for å begynne å jobbe igjen. Det er en restart, der våkenheten kommer tilbake av seg selv. Så mitt råd er: Ta deg en «dupp».

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)