– Mange fikk sjokk da jeg fortalte at jeg var heroinavhengig

Lise (50) ble smittet av en alvorlig leversykdom da hun satte sin første heroinsprøyte som femtenåring. Nå, nesten fire tiår senere, får hun endelig behandling.

Det er lite som tyder på at Lise har 20 år med tungt rusmisbruk bak seg.

Ved første øyekast er det lite som tyder på at Lise har 20 år med tungt rusmisbruk bak seg.

Foto: Therese Bergersen / NRK

Lise Aasmundstad var småbarnsmor, hadde egen leilighet og en god jobb da hun på 90-tallet valgte å stå frem som sprøytenarkoman.

– Familien hadde nok noen tanker om hva jeg drev med, men ellers var det ingen som visste. Jeg hadde lett tilgang på dop, men var sliten av å være rusavhengig. Mange på jobben fikk sjokk da jeg fortalte at jeg var heroinavhengig, sier Lise. Hun er en av pasientene i årets sesong av «Hva feiler det deg?»

Problemene fortsatte

Hun ble sykmeldt fra jobben og kom etter hvert inn på metadonbehandling. Men selv om rusen begynte å slippe taket, fortsatte problemene.

– Jeg var og er ekstremt slapp i perioder. Det er slitsomt å løfte beina for å gå i trapper. Jeg får temperatursvingninger, svetting og hodepine. I tillegg er jeg plaget med kløe, utslett og at jeg fryser mye, sier hun.

Symptomene skyldes leversykdommen hepatitt C. Den fikk hun da hun satte sin første heroinsprøyte på en tur til København som 15-åring. Sprøyten var brukt og full av smitte. Hepatitt C kan gi skrumplever, leversvikt og leverkreft.

Lever i frykt

Olav Dalgard, overlege ved infeksjonsavdelingen på Akershus universitetssykehus, forteller at det er to sider av hepatitt C: den reelle sykdommen og det psykiske rundt den. Sykdommen er et problem i seg selv ved at mange lever i frykt for å få skrumplever, leversvikt og leverkreft.

Olav Dalgard ved A-hus oppfordrer alle som har tatt narkotika med sprøyte å teste seg for hepatitt C

Olav Dalgard ved Ahus oppfordrer alle som har tatt narkotika med sprøyte å teste seg for hepatitt C

Foto: Therese Bergersen / NRK

– Det psykiske med å leve med hepatitt C kan for mange oppleves som det verste. Man er redde for å smitte andre, og det kan være ubehagelig å stå frem for kjæreste og familie, forteller Dalgard.

Den siste kampen

I desember fikk Lise beskjeden hun har ventet på lenge. Hun kvalifiserer for behandling mot hepatitt C. Behandlingen er svært dyr, og det er kun halvparten av alle smittede som får den, avhengig av alvorlighetsgrad.

Lise Aasmundstad er en av pasientene vi får møte i den nyeste sesongen av "Hva feiler det deg?".

Lise er en av pasientene vi får møte i den nyeste sesongen av «Hva feiler det deg?» F.v: Elisabeth Holmboe Eggen, Astrid Nylander Almaas, Lise Aasmundstad og Wasim Zahid.

Foto: Astrid Engen / NRK

– Jeg ble veldig overrasket over at jeg ble valgt ut, sier Lise, som begynner behandlingen i mars.

At hun nå skal få behandling har hovedsakelig med det psykiske å gjøre.

– Jeg har levd med hepatitt C siden jeg var 15. Det er klart det gjør noe med deg. Heroin er jeg ferdig med, og jeg er snart helt medikamentfri. Å bli kvitt hepatitten blir på en måte den siste kampen, sier Lise.

Lise gleder seg til å bli kvitt det eneste sporet som er igjen etter rusmisbruket.

Lise gleder seg til å bli kvitt det eneste sporet som er igjen etter rusmisbruket.

Foto: Therese Bergersen / NRK

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.