Hopp til innhold

– Ikke ta med disse inn!

– Tar du med deg gåsunger inn, ber du om bråk, advarer pollenanalytiker. Mange nordmenn er nemlig allergiske mot såkalt salixpollen.

Lubne gåsunger ved Nidelva

De ser kanskje uskyldige ut, men skinnet kan bedra. Gåsunger kommer fra trær som produserer salixpollen, og er allergifremkallende.

Foto: Hans H. Bjørstad

Hallvard Ramfjord

Salix er en fellesbetegnelse på selje, pil og vier, opplyser Hallvard Ramfjord.

Foto: Per Harald Olsen

Om halvannen uke eksploderer bjørkepollenutbruddet, men du kan ha symptomer allerede nå. For denne uken melder pollenvarslingen starten for spredning av såkalt salixpollen. Blomstrende Salix kaller de fleste av oss gåsunger.

– På grunn av spredning av salixpollen er det mange bjørkepollenallergikere som reagerer nå. Mange tror at bjørkepollen har kommet, men det har den ikke, sier pollenanalytiker i Astma- og Allergiforbundet, Hallvard Ramfjord til NRK.no.

Blomstrer nå

Rundt én million nordmenn har pollenallergi. Salixpollen gir symptomer hos én av fem bjørkepollenallergikere, ifølge Astma- og Allergiforbundet.

Salix er en fellesbetegnelse på selje, pil og vier – trær som finnes over hele landet. Blomstene fra disse trærne er altså gåsunger, eller kattelabber som noen også kaller det. Gåsunger er både populært og trendy å sette i vann inne - men:

– Du bør aldri ta med deg trærnes blomstrende deler inn i hus. Disse er allergifremkallende. I lukka rom er du mye mer eksponert for pollen enn ute, forteller Hallvard Ramfjord.

Gåsunger på Myklabust

Med fint vær kommer også spredningen av salixpollen.

Foto: Fredrik Førli

Spredningen av salixpollen starter rundt to til tre uker før bjørkepollensesongen.

– Spredningen er beskjeden nå, ifølge pollenvarselet. Det vil nok ta seg opp til moderat, særlig hvis vi får litt bedre vær. Der det er nedbør holder pollentettheten seg nede selv om det er blomstring, sier pollenanalytikeren.

Snakk med fastlegen

Bo Gleditsch

Bo Gleditsch råder deg til å få et medisineringsopplegg som er regnet for deg selv.

Foto: Vegar Erstad / NRK

Er du allergisk mot bjørk, kan det være lurt å teste om du er allergisk mot Salix også. Og vet du at du ikke tåler bjørkepollen, bør du komme i gang med medisinering.

– Vi anbefaler å begynne med medisineringen én til to uker før blomstring av den eller de typene pollen du er allergisk mot, forteller Bo Gleditsch, kommunikasjonssjef i Astma- og Allergiforbundet.

Han råder deg til å snakke med din egen fastlege for å få riktig medisinering.

– Det er viktig å snakke med legen din, og få et medisineringsopplegg som er tilpasset deg. Symptomer, plager og hvilke medisiner som hjelper er ofte individuelt. Ta pollenallergien på alvor - ubehandlet pollenallergi kan føre til astma på sikt, forteller Gleditsch.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)