Halv pris på svensk pollenmedisin

Sliter du med pollenallergi, kan handleturen til Sverige bli ekstra lønnsom. I løpet av forsommeren kan en familie tjene tusenlapper på kjøpe allergimedisin over kjølen.

Allergi

Mange allergikere går nå en slitsom tid i møte.

Foto: colourbox.com

Pollensesongen er i gang i Sør-Norge. Akkurat nå er det pollen fra selje, vier og pil som sprer seg, men snart er det duket for bjørk, gress og burot.

Det betyr også at salget av pollenmedisin er i ferd med å ta av. Mange bruker forebyggende medisin, andre tyr til piller, nesespray eller øyedråper når plagene blir for sterke. Svært mye selges reseptfritt, men det er også mange som kjøper på resept.

Svensk apotek

Det kan være penger å spare når man handler på svenske apotek.

Foto: Apoteket AB

Og mange blir nok overrasket over hvor stor prisforskjellen kan være mellom norske og svenske apotekvarer.

Det gjelder både reseptfrie medikamenter og medisin på hvit resept.

Med blå resept betaler du kun egenandel i Norge, og sparer ingenting på å handle svensk.

Under halv pris

Forbrukerrådet har sjekket prisene i Norge og Sverige på seks av de vanligste allergimedisinene. I gjennomsnitt betaler du under halvparten i Sverige. Enkelte reseptfrie medisiner koster ned til en fjerdedel i nabolandet. Her er noen eksempler:

Medisinpriser over kjølen

MEDISIN

SVENSK
PRIS

NORSK
PRIS

Cetirizin
(Zyrtec)
30 tabl.

kr. 41

kr. 174,90
(Vitus og Apotek 1)

Livostin nesespray


150 doser

kr. 107

kr. 169
(Alliance apotek)

Lomudal øyedråper
5 ml

kr. 41

kr. 92,90


(Apotek 1)

  • Alle priser i norske kroner, innhentet denne uka.
  • Etter at det svenske apotekmonopolet ble opphevet i fjor, kan prisene på reseptfri medisin variere med 5 - 10 prosent mellom apotekene i Sverige. Prisene på reseptbelagt medisin er derimot den samme overalt (kilde: Apotekens Service AB).

Det er fullt mulig å bruke norsk resept på svenske apotek. Nesten alle resepter er godkjent i begge land. Svenskene stiller bare krav om at resepten må være skriftlig. Dessuten kan den brukes kun én gang i Sverige.

LES OGSÅ:

Mye er billigere

Og det er ikke bare på allergimedisin du kan spare penger. Slankepiller og vitaminer, nikotintyggegummi og andre medikamenter for røykekutt er eksempler på varegrupper med betydelig prisforskjell mellom norske og svenske apotek.

Er du i Sverige eller et annet EØS-land i mindre enn 24 timer, kan du ta med deg varer hjem for inntil 3000 kroner per person uten å betale norske avgifter på grensa.

Reseptfri allergimedisin kan innføres for tre måneders forbruk fra EØS-land uten spesielle regler. Forutsetningen er at varene er kjøpt lovlig gjennom apotek, sier rådgiver Tore Westernes ved Tollregion Oslo og Akershus til Forbrukerportalen.no.

- Ikke mye dyrere i Norge

Jostein Soldal

Jostein Soldal, informasjonssjef i Apotekforeningen.

Foto: F / Apotekforeningen

Den norske Apotekforeningen er ikke enig i at det generelle prisnivået i Sverige er mye lavere enn her hjemme.

Men det hører med til bildet at mens Norge har 25 prosent moms på reseptbelagte legemidler, så er momsen null i Sverige.

- Prisundersøkelser som er gjennomført både for norske myndigheter og for apotekbransjen viser at prisene på reseptpliktig medisin gjennomsnittlig er lavere i Norge enn i Sverige, sier informasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen.

- Det finnes enkeltprodukter som er billigere på svenske apotek, men det gjør det også på norske, sier han.

Soldal legger til at Apotekforeningen ikke vet om tallene i Forbrukerrådets nye prissjekk er korrekte og representative.

- Vi vet heller ikke om noen har gjort en systematisk sammenlikning av prisene på reseptfrie legemidler i de to landene. Dermed blir dette litt vanskelig å kommentere, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)