Hopp til innhold

Om halvannen uke eksploderer det

Det er mange som i disse dager sliter med såre øyne, rennende nese og tungt hode. Allergisesongen er her, og det store bjørkepollenutbruddet er rett rundt hjørnet.

Mann med lommetørkle.

Hvert år rammes rundt en million nordmenn av pollenallergi, og årets pollensesong er godt i gang.

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Cathrine Bogen Heitmann

Cathrine Bogen Heitmann i Norges Astma- og Allergiforbund oppfordrer folk som vet de er allergiske til å begynne med allergimedisiner nå.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– Pollensesongen er i aller høyeste grad i gang. Vi fikk unna or og hassel før påske, og nå er vi godt i gang med salix, forteller Cathrine Bogen Heitmann i Norges Astma- og Allergiforbund.

I dag er det moderat spredning av salix på Øst- og Sørlandet. Salix har mange vokseformer, fra høye selje- og piletrær til ørsmå vierarter i fjellet. Mange tar frivillig salix inn i huset rundt påsketider når de tar med seg kvister med «gåsunger» inn for å pynte dem med påskeegg og fjær.

– Den spres ikke veldig langt, men hvis man plukker det inn, eller har det rett ved der man bor, kan mange bli veldig plaget, sier Heitmann.

Snart bjørkepollenspredning

Om halvannen uke er det også full eksplosjon i bjørkepollenspredningen, skal vi tro Heitmann.

– Vi oppfordrer derfor alle allergikere til å følge med på pollenvarslingen. Nå kan man også laste den ned som en egen app på mobilen, forteller hun.

Heitmann oppfordrer samtidig folk som vet de er allergiske til å begynne med allergimedisiner nå.

– Slik får du en god effekt fra starten av pollensesongen, presiserer hun.

Saken fortsetter under bildet.

Setter sprøyte

Det finnes flere medikamenter på markedet for pollenallergikere. Noen sverger til allergitabletter, nesespray og øyendråper, mens noen foretrekker å ta allergisprøyte.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Kan bli sengeliggende

De fleste allergikere kommer seg greit gjennom hverdagen i pollensesongen ved hjelp av noen medikamenter, men de som er kraftigst rammet kan bli helt slått ut.

– Noen kan være delvis sengeliggende, og for enkelte kan det ende med sykemelding.

– Er det mange som går rundt og er allergiske uten at de er klar over det?

– Det er nok mange som gjør det. De føler seg litt trøtte og slappe, og kanskje tror de at de alltid er forkjøla i mai. Hvis det er tilfellet, oppfordrer vi de til å ta kontakt med legen eller prøve ut et allergimedikament. Det er mange som får en bedre hverdag med litt medisiner, avslutter Heitmann.

Mistenker du at du har pollenallergi? Les om symptomer på allergi her.