Hopp til innhold

– Ikke sett veska her

– Setter du håndveska på bordet eller kjøkkenbenken der du har mat, kan du bli syk, sier bakterieekspert. Ny test viser at det er mer bakterier under en vanlig håndveske enn på en doskål.

Veske

Det var høye verdier av mikroorganismer på alle veskene i NRKs bakterietest. Hvis du plasserer en møkkete veske et sted du har mat, risikerer du å bli syk. Illustrasjonsfoto.

Foto: Maria Elsness / NRK

Bakterier

Denne veska hadde høyest verdi av mikroorganismer av veskene i testen – hele 9157. Til sammenligning hadde en toalettskål en verdi på 1350.

Foto: Lene Furuberg / Teknologisk Institutt
Spesialrådgiver Lena Furuberg i Teknologisk Institutt.

– Dersom du plasserer veska et sted du har mat, kan du bli syk, sier Lena Furuberg ved Teknologisk Institutt.

Foto: Jon David Junge / TI
Bakteriemåler

– Vi anbefaler for eksempel at berøringsflater har verdier under 1000, og ting som er i direkte kontakt med mat bør ha verdier under 500, sier Lena Furuberg. Denne veska hadde en verdi på 9157.

Foto: Lena Furuberg / Teknologisk Institutt

Det er lett å sette fra seg håndveska på kjøkkenbenken, bordet eller pulten. Men har du tenkt på hvor veska di har vært før du setter den et sted du også plasserer mat? Ofte har veska hatt nærkontakt med gulvet både på toalettet og bussen.

– Bakterier trives på mange overflater, de trenger rett temperatur, fuktighet og rett surhet for å formere seg. Så er det sprekker i veska, eller andre kriker og kroker hvor det er fuktig, vil altså bakteriene formere seg i full fart, sier Lena Furuberg til NRK.no. Hun er spesialrådgiver i renhold og innemiljø ved Teknologisk Institutt.

På oppdrag fra NRK.no har bakterieeksperten målt bakterienivået på fem tilfeldige håndvesker, både på bunnen av veskene og håndtakene. Resultatet var overraskende høyt:

– Det var høye verdier av mikroorganismer på alle veskene jeg testet. Dersom du plasserer veska et sted du har mat, kan du bli syk – i hvert fall i disse sykdomstider, forteller Furuberg.

Mer bakterier enn på doskåla

Veskene ble undersøkt med en såkalt ATP-måler, som viser hvor mange mikroorganismer det er på en overflate. Slike målere blir også brukt på sykehus for å sjekke renholdet. På kort tid får man opp et tall som viser mengden av ATP på det området som blir testet.

Bunnen på en av håndveskene i denne testen hadde en ATP-verdi på hele 9157, mens under en annen veske ble det målt 7965. Se faktarammen for alle verdiene som ble målt.

– Vi anbefaler for eksempel at berøringsflater har verdier under 1000, og ting som er i direkte kontakt med mat bør ha verdier under 500, forteller Furuberg.

Håndtakene på veskene i vår test var heller ikke fri for mikroorganismer. Hele 7256 var ATP-verdien på et av håndtakene i testen.

Til sammenligning hadde doskåla på McDonalds en ATP-måling på 1350. Det viste en test utført av TV 2 hjelper deg i fjor. NRKs testveske med en ATP-verdi på over 9000, blir dermed full av mikroorganismer i forhold til toalettskåla på restauranten.

– De målingene jeg har tatt på veskene viser enkelte høye resultater, men det finnes ingen anbefalte verdier for akkurat vesker. Det vil i dette tilfellet være verdier under 1000 som er ok, mener bakterieeksperten.

Smitten kan spre seg

Testen sier ingenting om det er farlige eller ufarlige bakterier på veskene.

– Men en flate bør uansett ha så lite mikroorganismer som mulig, for ikke å gjøre deg syk, opplyser Furuberg.

Førsteamanuensis Øyvin Østensvik ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet er ikke overrasket over resultatet av testen til NRK.no.

– Det finnes bakterier og andre mikroorganismer på alle overflater. Og hvis du er uheldig, så kan du bli syk. Det er ikke veldig sannsynlig at du kan bli syk av veska di, men man kan heller ikke utelukke det, sier Østensvik til NRK.no.

Eksperten mener at det større risiko for å bli syk når du for eksempel tar på et toaletthåndtak, eller om du står tett på bussen i influensatider.

– Men hvis veska har stått på et sted med smitte tidligere, som for eksempel et toalettgulv, er det klart at smitten kan feste seg og spre seg, mener han.

– Det finnes lavdosevirus-og bakterier, der det skal svært lite til før du kan bli syk. Dette gjelder for eksempel norovirus, som gir omgangssyke om vinteren. Campylobacter og den såkalte hamburgerbakterien er eksempler på lavdosebakterier, forteller førsteamanuensen videre.

For å unngå å bli syk, er god håndhygiene et viktig forebyggende tiltak når du har tatt på urene overflater.

– Ikke vask med mikrofiber

Hvis du først har satt veska på møkkete steder, hvordan kan du så bli kvitt de skumle mikroorganismene?

– Renhold av vesker kommer litt an på materialet på veskene. Jeg tok målinger på skinnvesker, og det finnes jo vesker i alle materialer. De veskene som tåler vaskemaskin, må vaskes der av og til, forteller Lena Furuberg ved Teknologisk Institutt.

Har du en skinnveske, så ikke tørk av den med mikrofiberklut.

– Skinn anbefaler jeg å tørke av med en vanlig kjøkkenklut med litt mild såpe. Bruker du mikrofiber, trekker denne ut fettet fra skinnet og gir sprekker. Dette gjeldet skinn for øvrig, det er det mange som ikke vet. Tenk så mange som rengjør bilsetene sine med mikrofiberkluter, da sprekker altså skinnet opp, og blir ødelagt, avslutter hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)