Advarer mot ukjent diaréversting

Campylobacter rammer minst 3.000 nordmenn i året, og er vanligere enn salmonella. – Rart at ikke flere har hørt om sykdommen, sier Folkehelseinstituttet.

Kylling

Campylobacter smitter ikke bare fra kylling, men fjørfe er likevel en viktig smittekilde.

Foto: Maria Elsness / NRK

Line Vold

– Det er jo et vanskelig navn, så kanskje det er derfor alle har hørt om salmonella, og ingen campylobacteriose? spør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet
Turid Berglund

– Kylling er bare en av flere smittekilder som gir oss campylobacteriose i Norge, sier Turid Berglund i Mattilsynet.

Foto: Privat
Kylling

Stek kyllingkjøtt godt, og bruk rent utstyr.

Foto: Maria Elsness / NRK
Campylobacter

Slik ser den vanligste campylobacterbakterien ut, såkalt Campylobacter jejuni.

Foto: Janice Carr / CDC

Infeksjon med Campylobacter er den bakterien som oftest gir akutt diarésykdom i Norge. En 18 år gammel jente havnet nylig på isolat på Sykehuset Østfold med såkalt campylobacteriose, som er sykdommen du får av Campylobacter. Det er fortsatt uvisst hva som var smittekilden.

I fjor ble 2.934 personer rammet i Norge, mens 638 personer ble lagt inn på sykehus på grunn av denne lumske bakterien.

– Campylobacteriose er en sykdom som mange blir rammet av, men som nesten ingen har hørt om, sier Line Vold, seniorrådgiver ved Folkehelseinstuttet, til NRK.no.

Blodig avføring

Siden begynnelsen av 1990-tallet har forekomsten av campylobacteriose hos mennesker økt i mange land, og sykdommen er i Norge nå mer vanlig enn salmonellainfeksjoner.

– Det er jo et vanskelig navn, så kanskje det er derfor alle har hørt om salmonella, og ingen campylobacteriose? undrer seniorrådgiver Vold.

Men sykdommen er ikke til å spøke med. Du får feber og diaré, og avføringen er ofte blodig. Sykdommen kan gi deg kraftige magesmerter, og hele 20 prosent vil ha symptomer i over en uke.

– I sjeldne tilfeller kan du få leddbetennelse, samt nerveskader og lammelser som en følgetilstand, opplyser Line Vold.

Den vanligste bakterielle diarésykdommen

Er du usikker på om det er cambyobacter du har, får du svar ved å ta en avføringsprøve.

18-åringen fra Østfold fikk til slutt antibiotika, og klarte endelig å holde på mat igjen etter halvannen uke med hyppige toalettbesøk.

– Campylobacteriose er den vanligste bakterielle diaresykdommen i Norge. Mange av oss godt voksne kan ha hatt en mild campylobacteriose på et eller annet tidspunkt. Men det er jo bare de som blir veldig syke som oppsøker lege, så det er bare toppen av isfjellet som blir registrert, sier Turid Berglund, veterinær og seniorinspektør i Mattilsynet, til NRK.no.

Norge har likevel en lav forekomst av Campylobacter i kylling, sammenlignet med EU-land. I Norge er nærmere 60 prosent av tilfellene smittet ved utenlandsopphold, spesielt i Middelhavsområdet og Asia. Her hjemme er det faktisk mange som blir smittet under Birkebeinerrittet.

– Det er mange som sykler Birken som blir dekket av gjørme, og de kan da lett få i seg Campylobacter. Det er et kjent fenomen at mange da får Birken-diare, forteller Berglund i Mattilsynet.


– Pass på når du griller

Det er ellers mange måter du kan bli smittet på. Dårlig hygiene er stort sett stikkordet.

– Å følge gode, gammeldagse hygieneråd er det viktigste du kan gjøre for å unngå å få i deg denne bakterien. Ha en ren kjøkkenbenk og bruk rent utstyr. Husk også å skille det kjøttet som er rått fra salat og andre ting som skal spises uten varmebehandling, forteller veterinæren i Mattilsynet.

Særlig under grilling blir ekstra mange smittet.

– Når man griller, er man tydeligvis litt mindre nøye på å blande redskaper enn ellers. Man har kanskje ikke tatt med så mange kniver og gafler ut, og bruker gaffelen man brukte på det rå kjøttet også når man skal fiske den ferdig stekte fileten av grillen. Da er det lett å få i seg Campylobacter som opprinnelig var på det rå kjøttet, opplyser Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Direkte eller indirekte kontakt med husdyr eller deres avføring kan også smitte deg. Det er også fare for smitte hvis du tilbereder eller spiser fjørfeprodukter kjøpt rått, og som ved mangelfull kjøkkenhygiene blandes med andre matvarer.

– Finnes overalt

Mye er fortsatt uvisst når det gjelder smittekilder og andre forhold. Det man vet fra forskning som er gjennomført, er imidlertid at en del aktiviteter nordmenn driver med særlig om sommeren er potensielle farer for smitte.

I tillegg til grilling, blir barn på gårdsbesøk av og til smittet ved direkte kontakt med gårdsdyr. Det er ikke alltid så enkelt å gjennomføre god håndhygiene før barna spiser matpakka i slike situasjoner.

– En annen årsak til smitte er å drikke vann rett fra bekken når man er ute på tur. Vi liker å tenke på vannet i fjellbekkene som rent. Men dersom det går kyr og sauer på beite i området, kan det hende de har gjort fra seg i det friske bekkevannet, og at det derfor inneholder campylobacterbakterier, forteller Line Vold.

Studier viser at fjørfe representerer en viktig smittekilde, melder blant annet Forskning.no.

En dråpe saft fra et rått stykke kyllingkjøtt er nok til å smitte et menneske med bakterien. Bakterien dør ved oppvarming til 70 grader celsius, det vil si at kyllingen må være helt gjennomstekt.

Men kylling er bare en av flere smittekilder som gir oss campylobacteriose i Norge.

– Campylobacter finnes overalt, og bakteriene kan også smitte fra menneske til menneske. Prøv å bryte smittekilden ved å vaske deg ofte på hendene, avslutter Berglund i Mattilsynet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)