– Ettermiddagssolen verre enn mange tror

Å bli solbrent fra sterk dagssol er den viktigste årsaken til hudkreft. Men også om ettermiddagen kan solstråling være farlig, advarer kreftforsker.

Føflekksjekk

Solstrålingen kan føre til hudkreft, selv om du ikke blir solbrent.

Foto: Hege F. Andreassen / Kreftforeningen

Selv om du ikke blir solbrent, kan strålingen fra ettermiddagssolen være farlig når det gjelder hudkreft.

Fra solen kommer det både UVA- og UVB-stråling (se faktaboks).

Johan Moan

– Soling er veldig bra så lenge man ikke blir solbrent. Hvis du ikke blir solbrent, er det mye mer positivt med solen enn det er negativt, sier Johan Moan.

Foto: Privat

– UVA-strålingen varer lenge utover ettermiddagen. Du kan være mye lenger i solen uten å bli vanlig solbrent på ettermiddagen, fordi du får større doser av UVA- enn UVB-stråler på den tiden av dagen, sier professor og kreftforsker Johan Moan til NRK.

Hudkreft kommer hovedsakelig fra solstrålingen som gjør at du blir solbrent, nemlig UVB-strålingen.

Men også UVA-strålene kan være farlig når det gjelder hudkreft. De trenger dypere inn i huden.

– UVA-stråling kan også gi føflekkreft, for den blir absorbert i pigmentene i de brune cellene (melanocytt), sier Johan Moan.

Derfor kan mye ettermiddagssol være verre enn mange tror, legger Moan til.

Føflekkreft er alvorligst

Sissel Rogne

– Vi må ikke bli så engstelig for solen at vi blir sittende innendørs eller i skyggen hele tiden. Solen er en veldig viktig del av et godt liv, sier Sissel Rogne.

Foto: Bioteknologirådet

– Den mest alvorlige formen for hudkreft er malignt melanom, som er føflekkreft. Det er forskjell på vanlig hudkreft og malignt melanom, sier Sissel Rogne, direktør i Bioteknologirådet.

UVA-strålingen gjør ikke nødvendigvis at du blir solbrent. Det betyr at solstråling kan føre til føflekkreft uten at huden blir brent.

Dette er alvorlig når det gjelder når på dagen vi bør være ute i solen, poengterer Johan Moan.

Moan: – Sol deg en kort tid midt på dagen

Men vi bør ikke være redd for å være ute i solen når den først er her.

– Vi må ikke bare tenke på at vi skal passe oss og kikke på føflekkene. Vi må også tenke på når vi skal sole oss. Sol er en viktig kilde til vitamin D, sier Sissel Rogne.

Dette støtter Johan Moan.

– Mange grupper i Norge har lave D-vitaminverdier. Jevn soling kan øke levealderen vår, sier han.

– Hvis du skal sole deg sunt etter det vi vet per i dag, skal du være en kort stund ute i solen mellom klokken 1200 og 1500 uten å bli brent. Da får du mest av D-vitaminene som er kjempebra, og forholdsvis mindre av UVA-strålingen, forklarer kreftforskeren.

Kreftforeningen: – Husk solpauser

Nyt solen, men unngå å bli solbrent, er rådet fra Kreftforeningen.

Mona Stensrud

– Føflekkreft er en kreftform vi strengt tatt ikke behøver å ha så mange tilfeller av, sier Mona Stensrud.

Foto: Kreftforeningen

– Vi bør ikke gjøre dette vanskeligere enn det er. Det handler ikke om å unngå solen helt, men å begrense tiden vi oppholder oss i solen, enten det er midt på dagen eller på ettermiddagen, sier Mona Stensrud, spesialrådgiver i Kreftforeningen.

Norge er blant landene i verden med høyest forekomst av føflekkreft.

– Det er både det å bli solbrent og den totale mengden intense solstråler vi utsetter oss for, som kan øke risikoen, ifølge Stensrud.

– Det beste rådet for å ikke bli solbrent, er å ta noen pauser i skyggen midt på dagen når solen er sterkest, sier hun.

Hør mer i radioprogrammet Ekko:

Lise Finckenhagen om spiseforstyrrelser og sunnhet. Hva hjelper mot solbrenthet? Hvorfor dukker det opp nye sykdommer?

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.