– Ekstremdiett kan kurere diabetes

Nylig oppdaget diabetes 2 kan forsvinne med en åtteukers diett, ifølge forskere.

Føtter på badevekt

Sykdommen kan reverseres med diett, mener forskere om diabetes 2.

Foto: ScanStock

Bare 600 kalorier om dagen i åtte uker. Det er dietten som ifølge britiske forskere kan reversere diabetes 2, også kjent som livsstilsdiabetes.

Deltakerne i forsøket fulgte en diett med lite karbohydrater og svært få kalorier, og fikk ingen medisiner.

Tre måneder etter at dietten var avsluttet kunne sykdommen ikke lenger påvises hos sju av elleve pasienter, skriver BBC.

Rammer mange

Over 250.000 nordmenn lider av diabetes 2, og det har vært en tredobling de siste 30 årene.

Diabetikere med type 2 har et forhøyet blodsukker, som skyldes at kroppen produserer for lite insulin eller at insulinet ikke fungerer godt nok.

Den viktigste årsaken til sykdommen er overvekt og lite fysisk aktivitet.

Diett ga rask bedring

Allerede etter en uke på streng diett, var blodsukkeret om morgenen normalt hos alle de som deltok i forsøket.

– Dietten var ment å teste ut hypotesen om at folk vil bli kurert dersom de går betydelig ned i vekt, forklarer professor Roy Taylor til BBC.

Taylor har ledet arbeidet med studien ved Newcastle University, som er publisert i tidsskriftet Diabetologia.

Etter åtte uker gikk pasientene tilbake til vanlig kost, men fikk med seg gode råd om kosthold og aktivitet.

Ingen livstidsdom

Det har lenge vært kjent at diabetes 2 kan påvirkes av livsstil, og flere diabetikere velger å leve på diett framfor å ta medisiner.

– Det er lett å ta en pille, men vanskeligere å endre livsstil for godt, kommenterer en av de andre forskerne bak studien, Ee Lin Lim.

Men dietten virket ikke på sikt for alle deltakerne, og forskerne understreker at det trengs flere studier og mer kunnskap om hva som gjør enkelte av oss mer sårbare enn andre.

De er også klare på at ingen bør gå på en så drastisk diett uten at det er i samråd med lege. 600 kalorier om dagen ligger langt under anbefalt daglig inntak. Hvor mange kalorier som er ditt normale dagsbehov, kan du regne ut her.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.