Kostendring bedre enn insulin

Diabetes 2 behandles minst like effektivt med kostendring som med insulin, viser en ny norsk studie.

Jente med eple
Foto: ScanStockPhoto

Ernæringsfysiolog og forsker Anne Marie Aas har undersøkt forskjellige måter å behandle type 2-diabetes på. Hennes doktorgrad viser at kostendring og trening er minst like effektivt som behandling med insulin.

250.000 nordmenn har diabetes, og type 2 er den mest vanlige. Stadig flere, også yngre mennesker får sykdommen, blant annet på grunn av overvekt og lite fysisk aktivitet.

Enkel formel

Deltakerne i studien ble fulgt i ett år. Én gruppe trente to ganger i uka, la om kostholdet og kuttet ut insulinbehandlingen. En kontrollgruppe fortsatte med insulin.

Testpersonene ble rådet til å spise mindre, spise mer fiberrik mat og mindre fett. I hovedsak fulgte de rådene fra norske helsemyndigheter om et sunt kosthold. Helsedirektoratets kostholdsråd

Sunn kost og trening regulerte blodsukkeret like bra som insulinpreparater. Gruppen fikk også glede av andre helseeffekter, i form av vekttap og lavere kolestrol.

Stor uenighet blant diabetikere

Norges Diabetesforbund ble i fjor splittet av spørsmålet om kostholdsendringer kontra insulinbehandling. Uenigheten er stor blant diabetikerne, også om hvor langt man bør gå i en eventuell endring av kostholdet.

Den mest ekstreme varianten er å gå på lavglykemisk diett. Det vil si at man kutter ut karbohydrater som brød, poteter, ris, pasta og sukker. Med denne dietten kan man spise mye fett.

I Anne Marie Aas' studie var ikke kostendringene så dramatiske. Det viser at selv ganske moderate endringer i kosten kan gi store gevinster.

Familien Magnus på Lillehammer har levd på lavglykemisk diett i flere år. Oppskriftene på deres favorittkaker finner du her!

Mer informasjon:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)