– Deodorant gir mest allergi

Deodoranter er den største kilden til parfymeallergi, viser ny forskning. Sjekk lista over allergiverstingene.

Tar på deodorant

Deodorant er en av allergiverstingene, ifølge ny forskning.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Forskere på Gentofte Hospital i Danmark har undersøkt hvilke typer produkter som oftest framkaller parfymeallergi. Deodoranter viser seg å være verstingen, etterfulgt av parfymerte kremer og ren parfyme på flakong.

Den nye studien omfatter drøyt 17.700 personer. Ti prosent av deltakerne hadde parfymeallergi, og hos nesten halvparten av disse har forskerne påvist at allergien stammer fra kosmetikk. I hvert fjerde tilfelle var deodoranter årsaken.

– Armhulen er et svært følsomt område med tynn hud og mange hårsekker. Det gjør at parfymestoffene trenger lettere inn, sier forskeren bak undersøkelsen, lege Maria Vølund Heisterberg, til Politiken.

Hun forklarer også at armhulen er et litt innelukket sted der parfymestoffene ikke fordamper like lett som andre steder på kroppen. Dette forsterker virkningen av duftstoffene.

Hvis man dessuten barberer seg under armene, blir huden enda mer følsom og mottakelig. Med ytterligere økt risiko for å ende opp med allergi.

Overfølsomhet for lukt

Grethe Amdal, rådgiver i Norges Astma og Allergiforbundet

Parfyme kan gi problemer både for brukeren og for omgivelsene, forteller seniorrådgiver Grethe Amdal i Astma- og Allergiforbundet.

Foto: Nina Brun / Norges Astma og Allergiforbund

– Parfyme og duftstoffer kan gi kontaktallergi når du bruker dem på deg selv. Men parfymen din kan også bli et problem for mennesker rundt deg som er ekstra overfølsomme for lukter, sier seniorrådgiver Grethe Amdal i Astma- og Allergiforbundet.

Symptomene på parfymeallergi er rød eksem som klør og flasser. Men Amdal mener at plagene fra parfyme kan være like ille for dem som er overfølsomme for sterke dufter.

Slik overfølsomhet er ikke nødvendigvis det samme som allergi, og gir mer diffuse symptomer som for eksempel hodepine, generelt ubehag og nedsatt konsentrasjon.

Sterke dufter kan også gi astmasymptomer hos folk som allerede har astma.

– Det ser ut til at overfølsomhet mot lukt er et økende problem. Og det er ille at mange ikke blir trodd når de forteller at lukt er plagsomt. Både leger og de man omgås til daglig kan ha vanskelig for å tro at det sosiale livet blir begrenset av sterke dufter. Dette gjelder ikke bare parfyme, men også slike ting som blomsterduft, sier Amdal til NRK.no.

– Vi er for renslige

Amdal er ikke overrasket over at parfymerte deodoranter viser seg å være verstingen når det gjelder å utløse allergi, en tilstand som for øvrig ikke kan helbredes. Er man blitt allergisk mot parfyme, er den eneste løsningen å holde seg unna de stoffene som utløser allergien.

– Det hører med i dette bildet at folk flest er blitt for renslige. Vi dusjer mer enn noen gang, og vasker bort den naturlige floraen vi har på kroppen. Den erstatter vi med kjemikalier og duftstoffer. Å dusje flere ganger daglig, både om morgenen og før og etter trening, kan være én årsak til at hudproblemer er et økende fenomen, sier Grethe Amdal.

– Mange dynker kroppen med store mengder parfymert kosmetikk uten å tenke på den "cocktail-effekten" dette kan gi. De vet kanskje ikke at det finnes en rekke gode parfymefrie alternativer på markedet, sier hun.

Denne kosmetikken er de vanligste kildene til parfymeallergi:

  • Deodoranter (25 prosent av alle tilfeller)
  • Parfymerte kremer (24,4 prosent)
  • Ren parfyme (16 prosent)
  • Shampoo (13 prosent)
  • Flytende såpe (10,8 prosent)
  • Etterbarberingsvann (2,7 prosent)
  • Leppestift (1,9 prosent)
  • Solkremer, hårstyling-produkter, barberskum, mascara, hårfarge, øyenskygge, makeup-kremer (alle under 1 prosent).

(Kilde: Videncenter for Allergi på Gentofte Hospital / Politiken)

2500 dufter

Industrien har mer enn 2500 parfymestoffer til disposisjon når det lages kosmetikk. Men bare 26 av dem må deklareres på produktet. De andre stoffene skal kun merkes med den nøytrale betegnelsen "parfyme" eller "aroma".

Det er med andre ord ikke enkelt for forbrukerne å vite hvilke stoffer kosmetikken faktisk inneholder. En enkelt parfymeblanding kan inneholde så mange som 40 forskjellige duftstoffer.

Dette er bakgrunnen for at europeiske helsemyndigheter nå diskuterer nye og enklere måter å merke parfymeinnholdet på i kosmetikk og vaskemidler. Ett forslag er å innføre et nummersystem av samme type som matvarenes E-nummer. Et slikt system er allerede innført for fargestoffene i kosmetikk.

Avgjørelse i februar

– Det er åpenbart et behov for å gjøre noe med deklarasjonen av parfymeinnholdet. Et kodesystem er en interessant idé. Vi mener det er viktig med brukervennlig informasjon i kjøpsøyeblikket, sier rådgiver Ingrid S. Andersen i Mattilsynet til NRK.no.

EU-kommisjonen vurderer nå fordeler og ulemper ved nye å måter å deklarere på, og vil trolig lansere et forslag i februar neste år.

Andersen forteller at det også kan bli aktuelt å øke antallet duftstoffer som må deklareres, i tillegg til de 26 som har dette kravet i dag. Det kan også bli innført et europeisk forbud mot enkelte stoffer som det nå er tillatt å bruke.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)