– De beste nye dingsene

Europeiske journalister har kåret årets beste nye produkter innen lyd og bilde. Her er noen av de mest interessante.

Philips 55PUS7600

Denne 55-tommeren fra Philips er beste tv-kjøp blant årets nykommere, ifølge EISA.

Foto: Produsenten

Årets vinnere av de ettertraktede EISA-prisene er kåret. Uavhengige redaksjoner i 46 europeiske spesialmagasiner har utpekt de beste nye produktene innen lyd og bilde.

Kriteriet er avansert teknologi kombinert med attraktive funksjoner, god ergonomi og design, samt valuta for pengene.

EISA (European Imaging and Sound Association) kårer vinnere i en lang rekke kategorier som til en viss grad overlapper hverandre.

– Årsaken er at markedet for lyd og bilde endrer seg veldig fort. Folk kjøper for eksempel færre kameraer, men fotograferer som aldri før. Derfor ser EISAs fotopanel også på kameraytelsen i mobiltelefoner, sier Toralf Sandåker til NRK.no. Han er teknisk redaktør i magasinet Fotografi, og jurymedlem i EISA.

Her er noen av årets prisvinnere:

Beste tv-kjøp

Philips 55PUS7600
Foto: Produsenten

Juryen mener at Philips 55PUS7600 er en godt konstruert og allsidig tv som gir mest valuta for pengene blant årets nykommere. 55-tommeren har utmerket bildekvalitet og god lyd med imponerende bassytelse. Den har moderne smart-tv-funksjoner, og kjører operativsystemet Android.

Andre tv-vinnere:

 • Avansert tv: Samsung UE65JS9505
 • Smart-tv: LG 65UF950V
 • Hjemmekino-tv: LG 65EG960V
 • Design-tv: Sony KD-65X9005C

Beste lydplanke

Canton DM 90.3
Foto: Produsenten

Blant det store utvalget av lydplanker, mener juryen at Canton DM 90.3 skiller seg ut med ypperlige resultater i både bass, mellomtoner og høyfrekvent lyd. Totaleffekten er 300 W, og planken håndterer 3D og 4K videokilder. Bluetooth gir ekstra fleksibilitet.

Beste nettbrett

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro
Foto: Produsenten

EISA mener at Lenovo Yoga Tablet 2 Pro er en klar vinner med sin kombinasjon av høy ytelse, god design og utmerket funksjonalitet. Dette andregenerasjons Yoga-brettet har meget god innsynsvinkel, lang batteritid og et avansert 8 MP kamera. Med en integrert projektor kan du sende et 50-tommers bilde (med lyd) som forvandler veggen i rommet til en mini-kino.

Beste "billige" smarttelefon

Huawei P8
Foto: Martin @pokipsie Rechsteiner/Flickr/CC

Huawei P8 følger opp fjorårets suksessmodell Ascend P7 med enda bedre kameraytelse og det EISA kaller "et overraskende eksklusivt håndverk som gir et sofistikert inntrykk". Denne mobilen for folk flest har ifølge juryen en uslåelig kombinasjon av pris og ytelse. Kameraet yter bedre enn forgjengeren ved lav belysning, og skjermen er behagelig i alle lysforhold. Huawei vinner denne EISA-kategorien for tredje år på rad.

Et søk hos Prisjakt.no viser at denne telefonen kan kjøpes for 4330 kroner.

Andre mobil-vinnere:

 • Avansert smartmobil: Samsung Galaxy S6 edge
 • Multimedia smartmobil: Sony Xperia Z3+

Les også:

Slik bør du lade mobilen

12 tips til bedre batteri

Beste amatør speilreflekskamera

Nikon D5500
Foto: Produsenten

Nikon D5500 er et kompakt og lett, men svært kompetent og brukervennlig speilreflekskamera. Med sine 24 megapiksler byr det ifølge EISA på klassens ledende bildekvalitet. Autofokussystemet slår konkurrentene, spesielt når det gjelder å følge bevegelige motiver. Kameraet har også innebygd WiFi, og et uvanlig komfortabelt grep.

Andre foto-vinnere:

 1. Amatør kompakt systemkamera: Fujifilm X-T10
 2. Avansert speilreflekskamera: Canon EOS 7D Mark II
 3. Smartmobil kamera: LG G4
 4. Årets fotoinnovasjon: DxO ONE (forbedrer mobil fotografering med iPhone).

Les mer om alle fotovinnerne hos Fotografi

Beste bærbare høyttaler

JBL Xtreme
Foto: Produsenten

JBL Xtreme er konstruert for røffe forhold, og tåler en hektisk fest på stranda. Kraftig lyd med høy kvalitet kan forsterkes ytterligere ved å koble flere kompatible høyttalere sammen. Batteriet gir inntil 12 timer spilletid, og har dobbelt USB-lading. Koblet til en smarttelefon kan JBL Xtreme også brukes som telefonhøyttaler med støy- og ekkodemping som gir en svært tydelig samtale.

Andre høyttaler-vinnere:

 • Årets høyttaler: Bowers & Wilkins CM6 S2
 • Årets avanserte høyttaler: Focal Sopra Nº2

Beste hodetelefon

Sennheiser Momentum 2
Foto: Produsenten

Sennheiser Momentum 2 er en videreutvikling av den opprinnelige Momentum-modellen, sammenleggbar og med større klokker. Den er lettdrevet, og med en imponerende bass får du rik lyd som også er svært detaljert når musikken krever det. I tillegg har mikrofonen høyere lydkvalitet enn tidligere, med ledninger som kan tas av. EISA gir også tommelen opp for pris og design.

 • Konkurrenten AKG N60NC kåres til årets mobile lettvekts hodetelefon.

Se alle prisvinnerne hos EISA

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.