– At du gjør feil er bra for barnets utvikling

Trebarnsmor og forfatter Kristine Storli Henningsen tror barn har godt av at foreldrene «er seg selv» i møte med barna.

Kristine Storli Henningsen

ANTISUPERMAMMA: Mange lar seg provosere av Kristine Storli Henningsens avslappede foreldrestil. Her er hun med sønnene Mikael (11), Liam (7) og Sebastian (9).

Foto: Privat

– Barna blir som en gedigen masteroppgave de aldri kommer i mål med. Mange sliter både med skam og skyldfølelse fordi de er for stressa og for sinte i hverdagen. De har forventninger til seg selv som det er umulig å leve opp til, mener gestaltterapeut og forfatter Kristine Storli Henningsen (42). Hun er damen bak bloggen antisupermamma.no og boken «Antisuper – å leve best mulig som et helt vanlig menneske».

Hun opplever at mange føler seg utilstrekkelige som foreldre.

Henningsen er selv mor til tre gutter på 11, 9 og 7 år – og har opplevd at andre foreldre både applauderer og lar seg provosere av hennes avslappede foreldrestil.

Hun tror barn har godt av at foreldrene «er seg selv» i møte med barna. Hennes råd er å være raus med seg selv og senke skuldrene.

– Det er greit å være sint så lenge det er et meningsbærende sinne. At barna går på tå hev fordi foreldrene plutselig eksploderer, er noe annet, mener hun.

– En viktig del av barns utvikling

Dag Nordanger

Dag Øystein Nordanger, spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge.

Foto: Privat

Hun får støtte av Dag Øystein Nordanger, spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge.

– Barn trenger å se at voksne har ulike følelser for å bli en god menneskekjenner. Det er ikke slik at alt stress er negativt. At du gjør feil er bra for barnets utvikling, sier Nordanger til NRK.

Han vektlegger at familielivet ikke skal være perfekt hele tiden.

– Er barnet grunnleggende trygt, går det bra med litt kjefting. Det er ikke hårfint. Alle barn har godt av å se alminnelige menneskelige sider hos voksne, understreker psykologen.

Slik får du lykkelige barn

Ikke vær et glansbilde

Dora Thorhallsdottir

Dora Thorhallsdottir, relasjonsterapeut, foredragsholder og daglig leder ved Relasjonssenteret.

Foto: John Andresen

Dora Thorhallsdottir, relasjonsterapeut og daglig leder ved Relasjonssenteret, mener det blir feil å prøve å strebe etter glansbilde av den perfekte forelder.

– Gjør så godt du kan, det er bra nok, mener Thorhallsdottir.

Hun understreker at det er greit at du som forelder er frustrert, sliten og sint.

– Det er verre for barnet om du har et koselig tonefall, men et kroppsspråk som sier noe annet. Det vil skape usikkerhet hos barnet.

Foreldre får ofte dårlig samvittighet for at de er reagerer med sinne.

– Barn tar ikke skade av at du er sint, men du bør skille mellom sak og person.

Som forelder er du rollemodell for barna. De ser på deg og hvordan du håndterer dine følelser. Er du tro mot deg selv og dine reaksjoner, ser barnet at denne måten å reagere på er ok.

– Når barnet blir eldre, rundt sju år, begynner de å tenke mer rasjonelt og logisk. Da vil de kunne forstå at det er en kobling mellom det du sier og at du for eksempel er veldig sliten, påpeker Thorhallsdottir.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)