Hopp til innhold

– Ikke gjør dette i utlandet

Stadig flere nordmenn setter seg på flyet ut av Norge for å fedmeopereres. Men norske eksperter advarer.

Video Fedmeoperasjon i utlandet

SE VIDEO: Fedmeoperasjon er et omfattende inngrep. Mange norske pasienter lar seg operere i utlandet, tross advarsler fra norske leger. (Foto: Bjørnar Verpeide, NRK)

Vi er i Latvia sammen med et knippe nordmenn som skal fedmeopereres. I Riga er det mye billigere å gjøre dette privat enn i Norge. Og ventetidene er korte.

Overlege Jøran Hjelmesæth

Overlege Jøran Hjelmesæth er kritisk til oppfølgingen mange fedmeopererte pasienter får i utlandet.

Foto: Bjørnar Verpeide / NRK

De norske pasientene trosser advarsler fra norske leger som mener det er altfor risikabelt å gjøre en slik operasjon i utlandet.

– Man utsetter seg for større risiko enn nødvendig, sier Jøran Hjelmesæth til NRK. Han er leder av senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold.

Overlegen mener det blir for dårlig tid for pasientene til å forberede seg på en så stor operasjon i utlandet.

– Og det er fare for dårlig oppfølging. Hos fedmeopererte kan det føre til underernæring og andre farlige komplikasjoner, sier Hjelmesæth.

Oppfølging livsviktig

I Norge får fedmeopererte livsviktig medisinsk oppfølging i fem år etter operasjonen.

For de som velger å reise til Riga venter et helt annet opplegg. En lukket side på Facebook står sentralt i oppfølgingen.

Men selv om ekspertene advarer, er det mange nordmenn som lar seg friste av operasjoner i utlandet til lave priser og uten ventetid.

Tre uker på å bestemme seg er ifølge norske eksperter alt for kort tid for et så omfattende inngrep som en fedmeoperasjon, der 95 prosent av magesekken skal kobles ut.

I Norge er det fra ett til tre års ventetid, og mange pasienter trenger såpass med tid på å bestemme seg for inngrepet.

Ventetiden brukes også aktivt til å forberede dem på kostholdsendringer som de må gjennom for at operasjonen skal bli vellykket.

Dessuten kan språkbarrierene være en utfordring for norske pasienter på utenlandske klinikker.

– Unik oppfølging

Håkon Nordeng, administrerende direktør i Lasikreise.

Administrerende direktør Håkon Nordeng i Lasikreise mener at pasientene får god nok oppfølging.

Foto: Bjørnar Verpeide / NRK

I to år har det norske firmaet Lasikreise solgt fedmeoperasjoner i Riga til nordmenn.

Kundene får en telefon fra sykepleier på forhånd før de kan sette seg på flyet to-tre uker senere.

Administrerende direktør Håkon Nordeng avviser at oppfølgingsprogrammet deres ikke er godt nok.

– Vi har en unik oppfølging gjennom vår lukkede Facebook-gruppe. Alle som er medlem der har selv tatt fedmeoperasjon, og det er en veldig aktiv gruppe der du får svar med en gang hvis du spør om noe, sier han.

– I tillegg har vi et samarbeid med Sinsenklinikken i Oslo der kundene våre kan få to kontroller etter operasjonen. Vi har et godt oppfølgingsprogram som vi er stolte av, sier Nordeng.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)