Hopp til innhold

Ble fedmeoperert som 18-åring, gikk ned 60 kilo

Camilla var bare 18 år da hun la seg på operasjonsbordet for å bli kvitt overvekten.

Video camilla-190212-web

Camilla Kolby Nysveen (19) har gått ned 60 kilo siden hun ble fedmeoperert.

Samira Lekhal

Vi snakker om ungdom over 13 som har gjennomgått puberteten. Det er ingen yngre enn 16 år som er operert, men vi har hittil hatt ti operasjoner av ungdom, sier Samira Lekhal.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Camilla Kolby Nysveen

Jo mer vekta gikk ned, jo lykkeligere har jeg blitt, selv om det ikke er en trylleformel, sier Camilla Kolby Nysveen.

Foto: Siv Helberg / NRK
Camilla Kolby Nysveen

Slik så Camilla ut før fedmeoperasjonen.

Foto: Privat

«Jeg var så klar. Jeg husker jeg satt på spiserommet, da en mann sa noe rørende: At jeg var ei pen og snill jente selv om jeg var stor. Jeg begynte å gråte, for nå visste jeg at jeg snart kunne se det selv - at jeg var verdt noe selv om jeg var stor, og at andre kunne se det også.»

Slik opplevde Camilla Kolby Nysveen tiden før fedmeoperasjonen hun gjennomgikk ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold for to år siden.

Hun er en av de ti første tenåringene her i landet som har tydd til denne drastiske løsningen for å bli kvitt overvekten.

LES OGSÅ: Tenåringer blir fedmeoperert

Lettere liv

Før operasjonen veide Camilla 140 kilo, gikk på videregående skole og var dypt ulykkelig.

– Jeg opplevde hver dag at hvis jeg skulle gå til kantina og spise, var det hele guttegjenger som lagde eksplosjonslyder og pekte når jeg gikk forbi, forteller jenta som i dag er 19 år gammel, og 60 kilo lettere som følge av operasjonen og livsstilsendringer hun selv har gjort.

Camilla Kolby Nysveen har fått et lettere liv, både fysisk og psykisk, siden hun ble operert for to år siden. Hun har klart å holde på de gode livsstilsendingene hun gjorde før operasjonen.

LES OGSÅ: Tynn som baby, fet som voksen

Stor helsegevinst

– Etter operasjonen har jeg hatt veldig mange oppturer og nedturer. Men det har vært mest oppturer, og jeg har hatt veldig mange positive erfaringer. Jo mer vekta gikk ned, jo lykkeligere har jeg blitt, selv om det ikke er en trylleformel. Jeg må jobbe med psyken og jeg må fortsatt jobbe med de veggene jeg har satt opp i hodet mitt, sier 19-åringen.

Til tross for mye løs hud som følge av vekttapet, er helsegevinsten stor for henne.

– Jeg klarer å jogge. Det er nesten som jeg føler at jeg kan fly. Før var det tungt bare å gå. Nå kan jeg jogge, og jeg kan hoppe og røre på meg uten at det er en påkjenning på bena mine, forteller 19-åringen.

LES OGSÅ: Spis sammen, unngå spiseforstyrrelser

Får god oppfølging

De som opererer ungdommen mener sannsynligheten for en komplikasjon under disse operasjonene er relativt liten.

– En svært liten andel får komplikasjoner i ettertid, så det er en liten risiko for dette. Men rent kirurgisk er det mindre komplikasjoner forbundet med å operere ungdom, men det er en større utfordring å jobbe med den mentale forberedelsen av dem, sier Samira Lekhal, seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold til NRK.no.

Ungdommene får oppfølging fra et tverrfaglig team som består av lege, klinisk ernæringsfysiolog, anestesilege, kirurg, barnelege, indremedisiner og forskningssykepleiere.

– Alle gjennomgår grundig utredning før en eventuell operasjon. Det gjøres også testing på grad av spiseforstyrrelse. De med tung spiseforstyrrelse tilbys ikke operasjon, forklarer hun.

Lekhal presiserer at barn aldri skal fedmeopereres.

– Vi snakker om ungdom over 13 som har gjennomgått puberteten. Det er ingen yngre enn 16 år som er operert, men vi har hittil hatt ti operasjoner av ungdom, avslutter hun.

LES OGSÅ: Slik måler du livvidden

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)