Hopp til innhold

95 prosent vasker hendene feil

Nesten alle vasker hendene så dårlig at bakterier ikke drepes, ifølge en amerikansk undersøkelse. Nordmenn er ikke bedre, sier norsk overlege. Se hvordan du egentlig bør vanske hendene.

Håndvask

Kun 5 prosent vasker hendene godt nok, viser en amerikansk undersøkelse.

Foto: Lisbeth Fauske Løland / NRK

Forskere ved Michigan State University observerte mer enn 3700 mennesker som brukte de offentlige toalettene, og resultatet var nedslående: Cirka 95 prosent vasket hendene altfor dårlig.

33 prosent brukte ikke såpe, mens 10 prosent droppet håndvasken helt. De som vasket hendene, gjorde det kun i seks sekunder.

Mennenes håndhygiene var verst. 15 prosent droppet håndvask, mens hos kvinnene var det kun 7 prosent, ifølge undersøkelsen.

Se hele undersøkelsen (PDF)

LES OGSÅ: Blir du syk av hjemmet ditt?

Zuzana von Bail Magnussen, overlege

Folk bruker altfor liten tid til håndvask, sier Zuzana von Bail Magnussen, overlege ved etat for helsetjenester i i Bergen kommune.

Foto: Privat

Vi er like sløve i Norge, sier Zuzana Von Bail Magnussen, overlege ved etat for helsetjenester i Bergen kommune.

– Det virker som om folk har glemt hvor viktig det er med grundig håndhygiene for å unngå å bli syk og smitte andre, sier Magnussen til NRK.no

LES OGSÅ: Kjøkkenet ditt er en bakteriebombe

Behov for ny håndhygienekampanje

Men nordmenn har ikke alltid vært like dårlige til å vanske hendene. Da svineinfluensaepidemien herjet i 2010 var folk svært nøye med håndhygienen, ifølge Magnussen.

– Vi merket det blant annet ved at færre barn og ansatte i barnehager ble rammet av luftveis- og mageinfeksjoner. Men nå er det like ille igjen, sier Magnussen.

Smittevernoverlege Glenn Severinsen i Tromsø kommune er helt enig og synes det er synd at opplysningskampanjer kun holder en kort stund i folks bevissthet.

– Det er på tide at folk lærer en gang for alle. For det er grenser for hvor mange slike kampanjer vi kan ha, sier han.

Til høsten blir det rettet nytt søkelys på folks håndhygiene. Da blir det blant annet avholdt håndhygienekampanjer i barnehager i Bergen.

LES OGSÅ: God håndvask betyr friske barnehagebarn

Riktig håndvask

Det er slett ikke bare barna som trenger repetering. Alt tyder på at folk flest ikke bruker nok tid på håndvasken.

– Mange skyller hendene i vann i bare noen få sekunder, og det hender at noen ikke vasker hender i det hele tatt. Da er det stor fare for at sykdomsfremkallende bakterier eller virus sitter igjen på hendene, sier overlege Zuzana Von Bail Magnussen.

Hun understreker at det er spesielt viktig med en nøye håndvask etter toalettbesøk og før matlaging og spising.

Hun oppfordrer folk til å følge disse rådene for å være sikre på å få en tilstrekkelig håndvask:

  • Å holde hendene under rennende lunkent vann og ta godt på med såpe.
  • Gni hendene sammen og sørg for at du vasker på baksiden av hendene, mellom fingrene og under neglene. Dette må du gjøre i 20 sekunder.
  • Skyll såpen godt av.
  • Tørk hendene godt med rent håndkle eller tørkepapir
  • Finnes det spritvask, er det tilstrekkelig å bruke bare denne, dersom ikke hendene er skitne, men husk at du ikke må skylle hendene etterpå.
  • Bruk spritvask med glyserol. Det er mer skånsomt mot hendene.
  • Dersom du er på offentlig toalett, er det lurt å åpne døren med albuen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)