4840 personer smittet av mat og dyr

Én person døde og 4840 personer ble i fjor syke etter å ha blitt smittet med bakterier og mikrober som kommer fra dyr, mat eller drikke.

Bakterievekst

PLAGSOMME BAKTERIER: Flere bakterier og mikrober smitte mellom mennesker og dyr via maten vi spiser. Her dyrkes bakterier fram i laboratoriet. (Illustrasjonsfoto)

Foto: NRK

Sykdomstallene fremkommer i den årlige Zoonoserapporten som utarbeides av Veterinærinstituttet i samarbeid med Nasjonalt folkehelseinstitutt og Mattilsynet.

En zoonose er en infeksjonssykdom som kan smitte mellom dyr og mennesker. Smitten kan overføres direkte fra et individ til et annet, men også via matvarer, vann, gjenstander eller insekter.

12 døde i Danmark

I Danmark er 12 mennesker døde etter å ha blitt smittet med listeriabakterier som trolig kommet via et kjøttpålegg. Kjøttpålegget skal blant annet ha blitt solgt på danskebåten.

Også i Norge døde én person i fjor etter å ha blitt smitten med listeriabakterier. I rapporten fremkommer det at 21 personer ble registrert syke med listeriose. Det ble også rapportert ett utbrudd av listeriose forårsaker av rakfisk. I rapporten fremkommer det ikke noe mer informasjon om det ene dødsfallet.

Nasjonalt folkehelseinstitutt omtalte i slutten av juni rapporten fra Veterinærinstituttet i en kort melding, og mente smittesituasjonen i Norge var god.

– Overvåkningen i Folkehelseinstituttet viser at den vanligste zoonosen påvist hos mennesker i Norge er campylobacteriose, fulgt av salmonellose. Begge er mage-tarm infeksjoner som oftest smitter via forurensede næringsmidler eller direkte fra smittebærende dyr, uttalte Line Vold ved avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Mange smittet i utlandet

Det er nettopp de to sykdommene campylobacteriose og salmonellose som dominerer smittetallene for mennesker i Zoonoserapporten for 2013.

Hele 3291 personer ble registrerte smittet med Campylobacter. Man regner med at om lag halvparten ble smitte i utlandet.

1364 personer ble registrert syke med salmonellose i Norge i fjor. Sykdommen skyldes salmonellabakterier som det finnes mer enn 2000 ulike varianter av. Også innen denne gruppen, ble mange smittet i utlandet. Ifølge rapporten regner man med at hele 80 prosent fikk i seg smitten utenlands.

Trolig er det store mørketall fordi mange som blir syke aldri fanget opp og får påvist nøyaktig hva de er syke av.

Zoonoserapporten viser ellers at Norge er fri for sykdommer som rabies, storfetuberkulose, ekinokokkose, trikinose, brucellose og kugalskap.

Forekomst av noen viktige zoonoser

 

2011

2012

2013

Sykdom:

Totalt

Totalt

Totalt

Campylobakteriose

3005

2933

3291

Salmonellose

1290

1371

1364

EHEC-infeksjon

47

75

103

Yersiniose

60

43

55

Listeriose

21

30

21

Ekinokokkose

2

2

0

Brucellose

2

4

2

Storfetuberkulose

2

2

0

Trikinose

0

0

0

Rabies

0

0

0

Q-feber

0

0

4

Creutzfeldt-Jakob sykdom

0

0

0

(Kilde: Zoonoserapporten 2013)

Mener situasjonen i Norge er god

Veterinærinstituttet rapporterer årlig situasjonen for 11 viktige zoonotiske smittestoffer til EU. Seksjonsleder Merete Hofshagen ved Veterinærinstituttet, sier at situasjonen i Norge generelt er god.

Merete Hofshagen

GOD SITUASJON: Seksjonsleder Merete Hofshagen ved Veterinærinstituttet sier situasjonen i Norge er god når det gjelder smittestoffer i fôr, dyr og mat.

Foto: Veterinærinstituttet

– Når det gjelder fôr, dyr og mat finner vi i Norge lite av de smittestoffene som Zoonoserapporten omhandler. Vi vet at situasjonen når det gjelder disse smittestoffene i fôr, dyr og mat også generelt er god i for eksempel Sverige og Finland, mens en del andre land i Europa har større utfordringer, sier Merete Hofshagen.

Hun ser ingen akutte store utfordringer i forhold til dagens helsesituasjon for disse 11 smittestoffene, men peker på at økt import av dyr kan få konsekvenser.

– Økt import av dyr kan være en utfordring dersom dyrene kommer fra land med en dårligere helse- og smittesituasjon enn Norge, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)