Hopp til innhold

2016 kan bli et vanskelig år for lommeboka – er du forberedt?

Slik tar du vare på din egen økonomi.

Illustrasjonsfoto: Økonomi

Folk flest må forberede seg på å få det litt trangere økonomisk på grunn av de lave oljeprisene, mener forbrukerøkonom.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Den lave oljeprisen har ført til dype sår i norsk økonomi. Mange har mistet jobben, andre går en usikker tid i møte.

– Alle som kjenner på en usikkerhet knyttet til egen jobbsituasjon, bør gå gjennom sin egen privatøkonomi. Det naturlige vil være å bremse forbruket og sette av penger som man kan tære på hvis det blir trangere økonomisk, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.

Kristina Picard

Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand.

Foto: Storebrand

Hun anbefaler å tenke gjennom hvordan man vil klare seg hvis en eller flere i husholdningen mister jobben eller går ned i inntekt.

– Det er et godt råd å kvitte seg med gjeld når rentene er lave. Se på de lave rentene som en mulighet; Ikke til å ta opp mer lån, men til å betale ned raskere på lånet. Eventuelt kan man spare mer.

– Spar og betal gjeld

At renta er historisk lav fører til at mange har mer å rutte med.

Silje Sandmæl

Silje Sandmæl i DNB.

Foto: NRK

– Man burde heller sette av de ekstra rentekronene til sparing i stedet for forbruk siden vi er inne i litt usikre tider, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

– Og dersom man risikerer at inntekten går ned som følge av arbeidsledighet eller sykdom, bør man få nedbetalt gjelden til et komfortabelt nivå.

Den beste måten å begynne sparingen på er å endre rutinene rundt matkjøp og småkjøp i butikkene, mener forbrukerøkonomen i DNB.

– De daglige impulskjøpene virker små når man drar kortet, men blir fort en stor sum når man legger de sammen. Årlig kaster vi nordmenn mat til en verdi av hele 12 milliarder kroner!

– Ikke tiden for jobbytte

– Det er ikke tiden for et jobbytte hvis du er fornøyd og føler deg trygg i jobben du har. Hvis du er ny i jobben, er du helt nederst på den ansiennitetsstigen og kan fort ryke ut igjen, sier Kristina Picard.

Hun anbefaler å styre unna store oppussingsprosjekter eller ny hytte, bil eller båt, hvis man er usikker på fremtiden.

– Så er det også et poeng at de som føler de har en sunn økonomi og sitter i trygge jobber, fortsetter omtrent som før, slik at ringvirkningene ikke blir for store.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)