Hopp til innhold

1 av 5 nordmenn lider av fedme

Ferske tall viser en kraftig økning i nordmenns kroppsvekt de siste 20 årene. Og økningen er størst blant de yngre.

Fedme
Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Over 20 prosent av alle voksne nordmenn er nå klassifisert som fete, det vil si at de har en BMI på over 30. Det viser ferske tall fra Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag (HUNT) som Puls kan presentere i dag.

- Vi snakker om dramatiske endinger. Det er sjelden forskere kan bruke så sterke ord, men dette er store forskjeller, sier prosjektleder Kristian Midthjell i HUNT.

Han mener tallene må få konsekvenser for norsk helsepolitikk.

Les også:

- Må ta fatt i utfordringene

Tallene som Puls presenterer i dag har til nå ikke vært kjent for norske helsemyndigheter.

- At utviklingen går så fort i negativ retning som det gjør, det tror jeg ikke politikere vet per i dag, sier Midthjell.

- Jeg tror det er en viktig ting å ta fatt i for det politiske systemet i Norge at man begynner å forberede seg på en negativ helseutvikling som kan komme hvis vi ikke begynner å ta fatt i de tingene her, advarer legen.

HUNT 3 er en av verdens største helseundersøkelser, omfatter 59 000 nord-trøndere og skjer i regi av NTNU.

Nord-Trøndelag er valgt fordi innbyggerne her har vist seg å være representativt for Norges befolkning. Det er derfor ingen grunn til å tro at nord-trønderne er tyngre enn nordmenn flest.

Verst blant de yngre

Kristian Midthjell er bekymret over at andelen som sliter med fedme øker mest yngre aldersgrupper.

Mens det på 80-tallet var blant 60-80-åringene man fant den størst andelen fete, er det i dag 40-49-åringene som har en prosentvis høyest andel.

- Vi ser at vektøkningen er sterkest i de yngste aldersgruppene, helt ned i barnealderen. Men blant de voksne, over 20 år, er det de mellom 30 og 50 år som øker mest, forteller Midthjell, som er professor i anvendt samfunnsmedisin ved NTNU.

- Det er problematisk for de bokstavelig talt skal bære med seg overvekten sin i veldig mange år. Og det viser seg at det er mange plager med overvekt som blir verre jo lenger man er overvektig. Jo flere år man har hatt fedme, jo verre er det.

Les også:

Tredobling blant menn

Siden 80-tallet har det vært en fordobling i antall fete kvinner og en tredobling av fete menn i Norge.

Overvekt og fedme øker risikoen for diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer. Flere enn hver femte innbygger i 50-årene har nå diabetes eller ligger i faresonen for å utvikle sykdommen. Omtrent halvparten av de som har diabetes vet ikke om det selv.

Omtrent hver femte innbygger i 40-årene har tilsvarende helseproblemer eller utsikter til å få det.

- Dette er problematisk, vi vet at det er veldig mye komplikasjoner og problemer som følger det å ha diabetes. Derfor er det viktig å unngå å utvikle sykdommen, sier Midthjell.

Både aktivitet og kosthold

Kristian Midthjell, som også er medlem i Statens Råd for Ernæring, forklarer at kroppsvekten har økt spesielt raskt fra begynnelsen av 90-tallet.

Stillesittende arbeid, PC-er og mobiltelefoner må ta sin del av skylda. Men også usunne matvaner får kiloene til å hope seg opp på norske kropper.

- Det er to måter å gjøre noe med dette på: Det ene er kostholdet, det andre er fysisk aktivitet. Det har vært diskutert hva som er viktigste, men det bør ikke være enten eller, det bør være begge deler, sier Kristian Midthjell.

Les også:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)